Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Huppal
Микита Гуппал Proінвестиції
Зарегистрирован:
7 апреля 2023

Последний раз был на сайте:
16 июля 2024 в 13:41
Подписчики (3):
Tymoshtetyana
Tymoshtetyana
Alexa1957
Alexa1957
HanaHu
HanaHu
Микита Гуппал — Proінвестиції
Інвестиційний аналітик Freedom Broker, автор телеграм-каналу @pro_invest_ukraine
1 июня 2023, 12:42

Biotech vs. Pharmaceuticals. Головні відмінності про які має знати інвестор

🧬 Biotech vs. 💊Pharmaceuticals, чи в чому різниця між сучасними біотехами та фарм компаніями у напрямку медицини?

💡 Останнім часом у багатьох на слуху були такі компанії як Pfizer, Moderna, Novavax і т.д. Чому ці компанії такі цікаві навіть для тих, хто дуже далекий від інвестування?

✅Правильно, усі вони, як мінімум, роблять вакцину від COVID – 19💉.

💸💸💸Через чутки про те, що такі компанії інвест привабливі, і на них (або їх аналогах) можна добре заробити, багато хто почав ще в 2020 році почав скуповувати все підряд: «аби було дешево, і за рік ціна могла вирости на 500%». І вже не має значення, фарма це чи біотех. Чи є взагалі у них прибуток або якісь активи, крім «голої» капіталізації та оптимізму засновників? Чим вони займаються, чи вже є хоч один готовий продукт? Та пофіг, це ж біотех, «вистрілить» (навіть якщо це вистріл собі в коліно), краще зараз купити по 20 $ за акцію, поки дають і чекати. Але я знаю, ви точно не з таких)

❌ Отже, спочатку одразу скажу, що не претендую на «істину в останній інстанції». Шукав інфо для себе, вирішив поділитись і з вами.

❗️Почнемо з базового:

✅Біотех компанії використовують живі організми, їх системи чи продукти їхньої життєдіяльності для вирішення технологічних завдань, а також можливості створення живих організмів з необхідними властивостями методом генної інженерії (чисто вікіпедія на допомогу). Я зараз не зачіпатиму різницю між біотехнологічними компаніями, адже для нас важлива на даному етапі лише біофармакологія. У цьому напрямку компанії розробляють препарати, які модифікують ДНК людини і таким чином борються із хворобою.

✅Найбільші біотехи з ринкової капіталізації (на момент написання статті), назва/на якій біржі торгуються її акції/біржовий тикер (по yahoo.finance):

1. Novo Nordisk
$371.64 billion (NOVO-B)
2. Thermo Fisher Scientific
$210.51 billion (TMO)
3. Amgen
$126.31 billion (AMGN)
4. CSL
$101.4 billion ASX (CSL)
5. Gilead Sciences
$99.98 billion (GILD)

⚠️Особливості:

✅Великі витрати на R&D, які не факт, що окупляться, оскільки компанії постійно займаються дослідженнями, розробкою та тестуванням нових препаратів, щоб не втратити свої позиції на ринку. На розробку препарату та отримання дозволу від FDA в середньому йде від ❗️8 до 10 років❗️. При тому, що у фіналі може бути як історичний прорив, так і повний провал 🤷‍♂️.

✅Патент на виробництво та розповсюдження препаратів – 12 років, на відміну від фарм компаній (5 років).

Препарат повинен пройти 4 стадії тестування від FDA (U.S. Food and Drug Administration) та довести свою результативність.

📈Ціна на акції компанії може зростати навіть на натяках у ЗМІ про те, що FDA може схвалити препарат. Тож варто пам'ятати важливе правило: «Купуй на чутках, продавай на фактах».

⚠️ Також варто пам'ятати про те, що навіть якщо препарат пройшов вдало перші стадії – не факт, що схвалять його остаточний варіант. Тому що в середньому навіть на третій фазі випробувань ймовірність схвалення 50/50. Як і не факт, що препарат набуде широкого поширення після виходу на ринок.

⚠️Після закінчення патенту будь-яка компанія, у якої вистачає виробничих потужностей, може робити аналоги запатентованого препарату. Звичайно, за умови «доведеної фармацевтичної, біологічної та терапевтичної еквівалентності з оригіналом».

✅Такі препарати називаються дженериками (від англ. Generic). Ціна таких препаратів часто значно менша, ніж у оригіналу, при аналогічній ефективності. Що призводить до значного зменшення прибутку у початкового виробника.

❓Де подивитися скільки препаратів зараз у розробці у компанії і на якій вони стадії?

✅Заходьте на сайт компанії – шукаєте розділ «Pipeline» — переходіть у цей розділ – профіт.

✅Покажу на прикладі компанії Moderna:

/www.modernatx.com/pipeline

💊💊💊Переходимо до фармацевтичних компаній.

✅Фармацевтика – у цьому напрямку, на відміну від біотеху, компанії досліджують, розробляють та продають ліки, виготовлені переважно зі штучних джерел, здобутих хімічним шляхом.

❗️Важливо розуміти, що фарм компанії з'явилися задовго до перших «біотехів». Пов'язано це, зрозуміло, насамперед із розвитком технологій.

✅Наприклад, фармацевтична компанія Merck&Co була заснована аж у далекому 1668 році. Відома ж за першою вакциною від ковіда компанія Pfizer була заснована у США двома німецькими іммігрантами, двоюрідними братами Чарльзом Пфайзером та Чарльзом Ерхартом у 1849 році. А запатентований препарат під торговою маркою «Aspirin» з'явився прямо з лабораторії компанії Bayer AG 1899 року. На той момент це був один із найуспішніших фармацевтичних препаратів.

✅На поточному етапі розвитку цієї галузі найбільшими компаніями є:

1. Pfizer (NYSE:PFE)
2. Johnson & Johnson (NYSE:JNJ)
3. Roche Holding (OTCQX:RHHBF,SWX:RO)
4. Merck & Company (NYSE:MRK)
5. AbbVie (NYSE:ABBV)

Все ті ж мінуси, які притаманні і біотехам, плюс ще більша конкуренція.

❓Що ця стаття? Про те, що процес створення ефективного та схваленого FDA препарату дуже довгий. Одиниці з препаратів, що розробляються, проходять всі етапи і дійсно виходять на ринок як щось «революційне». Навіть при схваленні на третій фазі досліджень є шанс, що FDA препарат не зареєструє. Можливі несподівані побічні ефекти для нових препаратів. Найвідоміший приклад – це віагра. Препарат, що спочатку розробляється для лікування ряду серцевих недуг. Тому дуже дивно, коли інвестори вкладають гроші в компанії, які мають 2-3 препарати, та ще й на першій стадії. А все лише тому, що їхні акції дешево коштують. Шанс на успіх таких компаній нижчий за мінімальний. Це навіть гірше за венчур. Щось схоже на віру в однорогів і польотах на драконах. І інвестувати у такі компанії, відповідно, можна лише під тими самими препаратами, під якими є шанс побачити єдинорога у своїй кімнаті. Сподіваюся, що ця стаття внесла хоч трохи ясності в океані хайпа та божевілля «робінгудівців».

Просмотров: 302, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться