Минфин - Курсы валют Украины

Установить
CCLOAN
Зарегистрирован:
21 апреля 2020

Последний раз был на сайте:
14 марта 2023 в 01:57
Подписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
12 августа 2021, 10:58

Як закрити кредит якщо банк банкрут

В останні роки в Україні часто виникає ситуація, коли люди беруть кредити в банку, який згодом закривається або визнається банкрутом. Що робити позичальникам в подібних ситуаціях? Спробуємо розібратися разом.

Як погасити кредит у неплатоспроможному банку?
Відповідно до чинного законодавства України, після визнання Національним банком України певної кредитної організації неплатоспроможною, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб вводить тимчасову адміністрацію в кредитну установу на термін до 3-х місяців. Протягом перших 30 днів представники тимчасової адміністрації зобов'язані повною мірою провести ревізію будь-яких активів банківської установи, в тому числі аналіз заборгованостей перед банком по кредитуванню. Також тимчасова адміністрація займається складанням списків компаній-агентів, завдяки активам яких згодом будуть здійснюватися виплати грошових коштів за депозитами клієнтам. Окрім того, формується новий список ймовірних кредиторів, які мають бажання і можливості контролювати поточні кредитні заборгованості українців, які оформили кредит в конкретному банку. Тимчасова адміністрація займається договором і пошуком можливих інвесторів і банків-контрагентів, які в змозі виконати зобов'язання збанкрутілої банківської організації.



Що у цій ситуації робити клієнтам банку, які взяли кредит і ще не встигли його погасити? Позичальники повинні особисто піти до відділення фінансової організації, де працює тимчасова адміністрація (при собі потрібно мати паспорт та кредитний договір), щоб дізнатися:

  • назву та адресу банку, який займається прийняттям кредитних платежів замість збанкрутілої кредитної установи;
  • нові реквізити і способи оплати кредитних заборгованостей.

Після отримання вищезгаданої інформації позичальникові потрібно внести щомісячний платіж (або за графіком, згідно з раніше укладеним кредитним договором). Якщо банківська організація, в якій людина брала позику, стала неплатоспроможною і відправлена ​​на ліквідацію, позичальники не звільняються від сплати взятих на себе зобов'язань. В деяких випадках процедура виплати кредиту може бути ускладнена певними особливостями. Пропонуємо розглянути всі тонкощі погашення кредитних заборгованостей, а також ризики, до яких може призвести припинення внесення плати за кредитом.



Де потрібно погашати кредитні заборгованості
Коли Фонд гарантування вкладів фізичних осіб оголошує банківську організацію неплатоспроможною і вводить в неї тимчасову адміністрацію, розпочинається процедура виведення установи з фінансового ринку. Згідно з чинним українським законодавством, протягом 2-х місяців керівництво банку може знайти нових акціонерів або почати процедуру об’єднання з іншою фінансовою організацією. Якщо дирекція не вдається до вказаних дій, через 2 місяці банк буде офіційно ліквідовано.

З огляду на двомісячну перерву, спочатку позичальники можуть погашати свої позики звичним для себе способом, відвідуючи найближче відділення кредитора або здійснюючи платежі за тими ж реквізитами. Але варто враховувати, що з часом відділення будуть зачинятися, тому боржникам доведеться звертатися до головного офісу банківської структури.

Інший можливий спосіб погашення кредиту – перерахування платежів через будь-які інші банки, але в такому випадку доведеться сплачувати додаткові комісії. Для цього потрібно вказувати в касі актуальні реквізити. У таких випадках експерти рекомендують перед черговим банківським переказом по кредиту переглядати новини на сайті банку і порталі Фонду гарантування вкладів фізосіб. Це обумовлено тим, що двомісячний термін є умовним. Український регулятор часто знаходить вигідні для банків рішення значно раніше, через що реквізити для оплати кредитних заборгованостей змінюються, про що в обов'язковому порядку повідомляється на сайтах банківських установ або на порталі установи-ліквідатора.



Після двох місяців (іноді Фонд гарантування вкладів подовжує даний термін, якщо є ймовірне рятівне рішення для конкретного банку) фінансова установа отримує офіційний статус ліквідованого. З цього моменту позичальникам вже не вдасться погасити позики у відділенні кредитора, оскільки всі вони будуть зачинені. Окрім цього, раніше використовувані платіжні реквізити будуть вважатися недійсними, оскільки Нацбанк України видаляє всі відомості про фінустанову з державних реєстрів.

Для забезпечення можливості позичальникам платити за кредитом, ліквідатор відкриває спеціальні накопичувальні рахунки в Нацбанку, на яких будуть зберігатися кошти боржників ліквідованої фінансової організації. Завдяки цим платежам згодом будуть:

  • повернені депозити вкладників
  • здійснений розрахунок з іншими кредиторами
  • здійснена оплата процедури ліквідації

Зазвичай такий варіант належить до банків з великими кредитними портфелями.

Особливості погашення заборгованостей
Успішно погасити кредит в неплатоспроможних банках можна лише в тому випадку, якщо уважно і детально вказувати реквізити отримувача та призначення платежів. Так, в призначенні слід вказувати рахунок, куди за кредитним договором потрібно було перераховувати кошти, а також найменування, дату оформлення і номер самого договору. Також рекомендується деталізувати вид заборгованостей, які погашає позичальник: основне тіло кредиту, нараховані відсотки, комісія, штраф та ін.



Відзначимо, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб дозволяє погасити заборгованості за валютними кредитами в гривні (курс конвертації для сплати береться за даними НБУ на момент внесення коштів). Знову ж повідомлення про це буде опубліковано на сайті ліквідованого банку і порталі реєстратора. Цю можливість отримують і позичальники, заборгованість яких перейшла до іншої фінансової організації за договором реструктуризації.

Багато позичальників турбуються про те, що платіжні реквізити для перерахування коштів можуть бути змінені в день переведення по заборгованості, через що вони можуть втратити кошти, але така ситуація практично виключена, оскільки під час блокування МФО платіж буде відхилений. Якщо ж МФО банківської установи буде заблокований безпосередньо в момент оплати, то гроші все одно не можуть загубитися – вони просто переправляються на спеціальний транзитний рахунок. Причина такої проблеми – антиблокувальна система конкретної фінансової організації «не знає» той факт, що МФО був закритий. У такій ситуації позичальник може отримати свої кошти, звернувшись до відділення, де він здійснював грошовий переказ. При цьому він обов'язково повинен надати паспорт, чек або інші документи, що підтверджують грошовий переказ.

Що буде, якщо не погашати заборгованість за кредитом
Якщо позичальник прийме рішення не здійснювати оплату кредитної заборгованості в ліквідованому банку, то фінансова установа не матиме можливості повністю розрахуватися з вкладниками і кредиторами. Але головною проблемою буде зіпсована кредитна історія клієнта. Це відбувається через те, що заборгованість позичальника перед банками, навіть проблемними, стягується за допомогою судових рішень. Так само здійснюється конфіскація заставного майна за позикою.
Тому варто пам’ятати, що ліквідація фінустанов зовсім не означає ліквідацію боргів за кредитом. Якщо ви є вкладником ліквідованої фінансової організації, то намагайтеся не проґавити термін звернення до банку для отримання компенсації. Так ви зможете швидко і легко отримати свої заощадження в майбутньому.

Просмотров: 4719, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 1

+
0
Галина Доброцька
Галина Доброцька
26 июля 2023, 21:26
#
Була кредитна картка від форвард банку з лімітом 4800грн,на момент ліквідації банку заборгованість була 3540грн. 2 місяці платила по договору який мені надали у чат боті,місяць не могла дізнатись яка ще залишилась сума заборгованості по кредитній картці,нарешті чат боті знову запрацював і сюрприз моя заборгованість за договором по кредитній картці становить 11280грн. Питання як може бути така заборгованість з кредитним лімітом у 4800?
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться