Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 листопада 2020, 16:10

У бюджеті бракує $3 мільярдів до кінця року. Марченко назвав причини

Через недоотримання запланованих у бюджеті запозичень фіскальний розрив в цьому році складе більше $3 млрд. Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю ВВС Україна.

Через недоотримання запланованих у бюджеті запозичень фіскальний розрив в цьому році складе більше $3 млрд.
Фото: bbc.com

Чому не отримали коштів

«Так склалося, що значна сума коштів до цього часу нам не надійшла. Мова про більш як $3 млрд, які були закладені у нас в бюджеті», — заявив він.

Міністр уточнив, що називає суму в доларах, бо йдеться про «ті зовнішні запозичення, які наразі не надійшли на наші рахунки».

Водночас, за його словами, уряд має «план на випадок подій А, Б і В — як ми діємо, як завершити цей рік так, щоб ми профінансували всі видатки, передбачені в бюджеті, по максимуму».

Марченко назвав ситуацію непростою, але контрольованою.

«Я не сиджу в рожевих окулярах і не вішаю, як то кажуть (локшину), не хочу вас обманювати. Не все в нас так просто. Є затримки, складнощі… І ми думаємо, як закрити цей місяць, як фінансувати наступний. Ситуація непроста, абсолютно непроста», — заявив він.

Читайте також: Бюджет-2021. Що змінилося до другого читання

Марченко також назвав причини недоотримання й половини запланованих запозичень від міжнародних фінансових організацій.

«Бюджет, який приймався в квітні передбачав надходження коштів від міжнародних фінансових організацій обсягом понад $6 млрд. Зараз реально ми не отримали понад $3 млрд. З різних причин. Зокрема через неприйняття законів вчасно, і через рішення суддів», — пояснив він.

Транш від МВФ

Україна планувала до кінця 2020 року отримати ще два транші від МВФ по $700 млн. Однак цього не сталося. Наразі Україна сподівається узгодити всі питання з МВФ до кінця року, а транші отримати вже наступного року.

Читайте також:Кабмін затвердив держбюджет-2021 до другого читання

Нагадаємо

Раніше ексміністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства і радник глави Офісу президента Тимофій Милованов заявив, що Україна цього року не отримає транш Міжнародного валютного фонду.

Глава НБУ Кирило Шевченкозаявив, що свіжий макропрогноз НБУ побудований на припущенні, що Україна отримає в цьому році другий транш МВФ за програмою stand-by.

Коментарі - 14

+
0
1Sokrat1
1Sokrat1
27 листопада 2020, 16:22
#
«Я не сижу в розовых очках и не вешаю, как говорится (лапшу)»(с)- как «приятно» слышать такого «высокообразованного» и «интеллигентного» министра! Сразу понимаешь, что мы в « безнадёжных руках», и надо готовиться получить негатив по- полной, от столь профессиональной и образованной команды.
+
0
rredrred
rredrred
27 листопада 2020, 16:38
#
Если проследить хронологию его интерью и заявлений, то как только занял должность и все лето заявлял - деньги не проблема займут сколько будет надо. а тут внезапно - упс.
реальная проблема в том, что кредиторы хотят более высой процент доходности в валюте, а в гривне и гарантию стабильности курса. а министр это почему то умалчивает.
+
0
bonv
bonv
27 листопада 2020, 18:24
#
Вся зе-влада тільки і вміє розказувати чому паде економіка і не дають траншів...
+
+15
Maleficarum
Maleficarum
27 листопада 2020, 16:25
#
«Бюджет, который принимался в апреле предусматривал поступления средств от международных финансовых организаций объемом более $6 млрд. Сейчас реально мы не получили более $3 млрд. По разным причинам. В частности из-за неприятия законов вовремя, и из-за решения судей», — пояснил он."  Так  не  надо  быть  такими   хитровымаханными.    а  выполнять   то  под  чем  подписались   с  кредитором  Тогда  и  деньги  получили  в  полном  объёме и  вовремя..А  так  ... Сколько  там  денег   в НБУ  в  закромах  ? Готовьтесь    их  спустить
+
+15
Norris
Norris
27 листопада 2020, 16:29
#
Захотіли пограти в рулетку: побудували Бюджет-2020 на позиках, про які нормально не домовилися. Програли (Милованов підтвердив). Хочеться вірити, що наступного року такого не буде. Але, скоріш за все, таки буде… бо іншого варіанту звести доходи, видатки й борги не вийде.
+
+60
bonv
bonv
27 листопада 2020, 18:25
#
Ще один рік економіка просто не переживе нелохів та непрофанів..
+
+37
genassigmailcom
genassigmailcom
27 листопада 2020, 17:12
#
Курс 40 в конце января
+
0
genassigmailcom
genassigmailcom
27 листопада 2020, 17:17
#
Что взяли, то отдали только с процентами - опять дали больше, что бы отдать проценты - и такой круговорот, только ешё при этом кредиторы нам диктуют как жить ! Может на год заморозить все выплаты и отдать им все долги - пусть сдохнет больных, старики на городе больше покопырсаются - а через год нах всех сможем послать и начать рост с чистого листа....
+
+15
valeriyodessa
valeriyodessa
27 листопада 2020, 18:20
#
Сколько стариков (да и молодых) сдохнет - никого из чинуш не интересует.
а вот сколько личного бабла могут заморозить на счетах в ЕС и США - вот это самое страшное. лазаренко не даст соврать (кстати, а где все его конфискованные уворованные украинские деньги ??? амеры вернули ?? или себе на «черный день» отложили ))) )
Поэтому и выполняют все вказивки, попутно, конечно, пытаясь из этих кредитов в карманы наховать.
+
0
bonv
bonv
27 листопада 2020, 18:15
#
Україна виконала всі маяки МВФ, але траншу поки не буде - Марченко.
Брехня про  всі маяки і правда про те що траншів МВФ в цьому році не буде.
+
+15
0675613
0675613
27 листопада 2020, 22:30
#
Вот и отношение комьюнити к нам, как во времена 2010-2013
+
+15
ballistic
ballistic
27 листопада 2020, 22:37
#
Марченко: «Я не бачу ризиків суттєвої девальвації»
- а це виходить було розвішування лапши?
+
0
mary27
mary27
28 листопада 2020, 12:41
#
Потому что в правительстве люди вроде Марченко и Шевченко.
Ну и не забываем про науковця)
+
+23
mike123
mike123
29 листопада 2020, 20:15
#
Почему не получили да почему не получили.
Кто девочку ужинает, тот девочку и танцует.
А тут девочка поужинала, а танцевать не хочет.
Вот ее больше и не ужинают.
До тех пор, пока она не согласится, чтобы ее потанцевали.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися