Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 травня 2020, 8:10

Де насправді дорожчі продукти: в Україні чи Польщі

Ціни на деякі продукти в Україні вже вищі, ніж у Польщі. Передусім, мова йде про м’ясо і молочні продукти. Але деякі продукти дешевші в Україні.

В чому причина цієї ситуації і які товари вигідніше купувати в Україні, в колонці для НВ розповіла член Експертної платформи НБУ, заступник начальника відділу аналізу реального та фіскального секторів Департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Тетяна Юхименко.

Національні розрахунки

Для аналізу використані дані відомої міжнародної мережі супермаркетів, що працює одночасно в Україні та Польщі, а також офіційна статистика.

Товари в обох країнах обрано на основі подібності їхніх характеристик — вид, сорт, країна походження, пакування, метод обробки, жирність тощо. Якщо таких товарів було декілька, використовувалася середня ціна. Якщо не зазначено інше, ми використали ціни станом на 6 травня 2020 року. Ціни на харчові продукти в Польщі переведені в гривневий еквівалент за обмінним курсом гривні до польського злотого за даними НБУ на відповідну дату.

Польське законодавство передбачає диференційовані ставки податку на додану вартість (ПДВ) для різних товарів. Найнижчі ставки саме для базових продуктів харчування. Так, для хліба, м’ясо-молочних продуктів, овочів та фруктів застосовується ставка 5% (для імпорту — 8%), тоді як для більшості інших товарів — 23%. До речі, з 1 квітня ставки ПДВ для більшості імпортних продуктів харчування в Польщі мали б бути знижені до 7%, а для цитрусових — до 5%. Однак, у зв’язку із заходами протидії коронавірусу, польський уряд відклав податкові зміни до липня.

Читайте такожУ НБУ допускають корекцію цін на товари й послуги після карантину

В Україні ставка 20% — однакова для всіх продовольчих товарів. Різниця в ставках ПДВ може пояснювати до 10−20% різниці роздрібної ціни. Через це, зокрема, яловичина та яблука в Україні дещо дорожчі за польські аналоги.

Молочна продукція

Однак, навіть за вирахуванням податків, українська молочна продукція виявилася дорожчою за польську. У середньому літр молока в Україні вроздріб на початку травня 2020 року коштував 25−28 грн, тоді як у Польщі — трохи менше 17 грн. Також дорожчими, порівняно з Польщею, виявилися вершкове масло та м’які сири.

А це вже пояснюється іншою причиною відносної дорожнечі наших продуктів — неухильним скороченням поголів'я корів і зниженням обсягів виробництва молока. Офіційна статистика говорить, що корів у нашій країні було 3,1 млн голів на початок 2008 р. Вже на початок 2010-го їх було 2,7 млн, 2,3 млн — на початок 2015-го, і лише 1,8 млн голів — на старті поточного року. Навіть якщо порівнювати останні чотири роки, не кажучи про початок 90-х, показник падіння поголів'я корів вражає — майже 20% або п’ята частина.

Читайте також: Як цього року будуть рахувати інфляцію

Натомість поголів'я корів у Польщі стабільно зростає. Це відбувалося навіть у 2016 році, коли Євросоюз запровадив обмеження на виробництво молока на тлі заборони імпорту молочних продуктів в РФ. Одна з основних причин такої ситуації в Польщі — дієві програми підтримки, переважно малих та середніх господарств. Зокрема підтримка може надаватися у вигляді співфінансування урядом 50% (а іноді й 60%) інвестицій у розвиток виробництва коров’ячого молока в сумі до 500 тис. злотих. Інший вид дотацій — відшкодування за придбання телиць в розмірі 1000−2500 злотих, залежно від віку.

Недивно, що обсяги ввезення польських молочних продуктів в нашу країну зростають: згідно з даними Державної митної служби за 2019 рік, фізичні обсяги імпорту молочної продукції збільшилися на 66%, і продовжили зростати на початку 2020 р. З одного боку, це стримує ціни на вітчизняному ринку (так, річні темпи здорожчання молока, за даними Держстату, знизилися з 7,4% у грудні минулого року до 5,7% у березні поточного року). З іншого — це поглиблює проблеми у вітчизняному тваринництві.

Курятина і яйця

Ціни на курятину приблизно на чверть вищі за польські. Здавалося б, чому? Птахівництво — чи не єдина галузь тваринництва в Україні, яка почуває себе впевнено та протягом тривалого часу отримувала значну підтримку з бюджету.

Цьому є дві основні причини. Перша — слабкий рівень конкуренції, адже на ринку домінують лише декілька великих виробників. Друга — тиск на ціни зумовлений також і попитом. М’ясо птиці становить понад половину (53%) усього м’яса, яке споживають українці, у тому числі через те, що воно дешевше, у порівнянні з іншими видами м’яса. Натомість середньостатистичний поляк надає перевагу свинині, а на м’ясо птиці припадає трохи більше третини (38%) споживання м’яса.

А от вітчизняні яйця майже вдвічі дешевші за польські. Це пояснюється насамперед значними обсягами їх виробництва з метою розширення експорту.

Овочі та фрукти

Картопля, буряк та морква в Україні дешевші, а капуста коштує приблизно так само як в Польщі. Цікаво, що поляки, так само як і українці, весною 2019 р пережили «золоту лихоманку» на цибулю та картоплю: у травні-червні 2019 р ціни на ці товари у Польщі були більш ніж вдвічі вищими, ніж в той самий час 2018 р. Однак подальше зниження цін в Україні було відчутнішим, ніж у Польщі. Зокрема до кінця 2019 р українські ціни на цибулю знизилися втричі, а польські — лише на третину.

Читайте також: Що Україні заважає наздогнати Польщу

Ціни на фрукти в обох країнах суттєво не відрізняються. Навіть попри вищі ставки ПДВ апельсини в Україні на декілька гривень дешевші за польські аналоги, тоді як з бананами ситуація протилежна. Українські яблука, хоча і суттєво додали в ціні за останній рік через гірший врожай (у 2019 р зібрано на 21% менше, ніж за рік до того), за вирахуванням податків залишаються дешевшими за польські. У Польщі ж ситуація з урожаєм ще гірша — було зібрано на 44% менше яблук, ніж у 2018 р.

Завдяки високим показникам урожаю зернових в Україні борошно та крупи дешевші за польські. Це також сприяє нижчим цінам і на українські хлібопродукти.

Ціни в період карантину

За другу половину березня та перші тижні квітня 2020 р цибуля в Україні подорожчала більш ніж у півтора рази. Це серед іншого пояснюється підвищеним попитом на цей овоч, що відомий певними антисептичними властивостями. Натомість ціни на цибулю в Польщі практично не відреагували на карантин. На тлі ажіотажного попиту суттєво подорожчали й лимони. Щоправда, у Польщі ціни на цей фрукт зросли не так стрімко. У середині квітня ажіотаж послабився, і, відповідно, ціни практично повернулися на докарантинний рівень.

Ціни на інші овочі в Україні також зростали, але це, насамперед, пояснювалося іншими факторами. Зокрема зростання цін на овочі борщового набору є звичним для березня-квітня, оскільки в цей час скорочується пропозиція на тлі вичерпання запасів та погіршення якості продукції. До початку травня тривало зниження цін на ці овочі в Україні під впливом послаблення попиту та наявності достатньої пропозиції. Мало позначився карантин і на інших овочах. Зокрема ціни на тепличні овочі в Україні знижувалися завдяки теплій погоді. Цікаво, що в Польщі помідори дешевші, ніж в Україні, а огірки — навпаки.

Читайте також: Куди подінуться наші заробітчани після карантину

Отже, не так багато продуктів харчування в Польщі дешевші, ніж в Україні. Але через те, що це переважно молоко та м’ясо, складається стійке враження про тотально завищені в нас ціни.

Коментарі - 40

+
+96
100110001
100110001
28 травня 2020, 9:03
#
Уже почти год как покупаю отличный польский йогурт в килограммовых упаковках по 50гр. Аналогичная продукция из Греции стоит минимум в 2 раза дороже, а в Украине аналогичной по вкусу вообще нет. Галичина еще как-то тянет конкеренцию, но попробовав польскую продукцию, я и от Галичины отказался, к сожалению. Соотношение цена/вкус в пользу польского.
+
+39
penetrator1963
penetrator1963
28 травня 2020, 16:43
#
Галичина редкая какашка. брал её одно время - подкупало название. но постоянно конкретно от галичины изжога. больше не беру.
+
+27
krv77
krv77
28 травня 2020, 17:21
#
Уже почти год как покупаю отличный польский йогурт в килограммовых упаковках по 50гр
хороший йогурт. в килограмме упаковки - 50 гр йогурта.
Да вы батенька картон покупаете (с)арказм
:)
+
+12
Alpenstein
Alpenstein
28 травня 2020, 17:51
#
А Danone как вам? Он для Украины в Украине из украинского молока делает йогурты.
+
0
Vladio
Vladio
29 травня 2020, 11:13
#
Данан люблю, ещё Эрманн
+
+70
AleksandrBank
AleksandrBank
28 травня 2020, 11:21
#
Прекрасная статья, многие ждали чего-то похожего.
+
+74
Strain
Strain
28 травня 2020, 15:14
#
Что и стоило ожидать.
Но почему то Зеленский для всех остаётся «Он сделал так много».

А по факту мы слышим от Зеленского и Шмыгаля «Чушь, муть и компот». =)
+
+91
Narod123
Narod123
28 травня 2020, 12:52
#
Резюме: зато яйца у нас дешевые.
Особо понравилось сравнение без налогов. Еще бы анализировали стоимость морковки в грунте или яблок на ветках.
И да, изюминка на тортик - минимальные, а лучше средние зарплаты в Польше и в Украине.

п.с. Украинцы бедные, потому, что много едят. (с)
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
29 травня 2020, 9:12
#
Саме так, багато їдять. Я раніше їв вдвічі більше, ніж зараз, але більш повноцінно та якісно з різноманіттям, морепродуктами, овочамифруктамигоріхами в значних кількостях. По грошам один на один практично вийшло, ну може 10% дорогше стало на корисному харчуванні, але по кількості мінус 40% точно ща рахунок цукру, хліба, картоплі, макаронів, напівфабрикатів.
+
+57
Михаил Запорожец
Михаил Запорожец
28 травня 2020, 13:02
#
Все классно но почему у нас тогда зарплаты в этих отраслях не такие как в Польше.?
+
+45
Alpenstein
Alpenstein
29 травня 2020, 16:05
#
Не знаю, может не связанные вещи, но когда польские профсоюзы выступали за свои права, то СССР пришлось вводить войска в Польшу под видом командно-штабных учений союзных армий и флотов «Союз-81». 

У нас же издревле рабовладельцам не противостояли, а бежали от них - сначала на Сечь, теперь - на сбор клубники и подработки в Польшу.
+
+15
Alexey Prihodko
Alexey Prihodko
28 травня 2020, 15:06
#
Когда вижу молочную продукцию типа млековиты, которая дешевле нашей, даже без акций (с акциями встречал просто неприличные ценники типа 12 гривен за 500г обычного йогурта, это в Киеве, если что), то это кроме удивления ничего не вызывает.
+
+80
Strain
Strain
28 травня 2020, 15:16
#
Ну вы чего. Это же все Порошенко. 
Видел как он отстреливал коров из-за кустов.
+
+50
Kanarej
Kanarej
28 травня 2020, 17:02
#
Нет, это Зеленский. Всю траву выкурил - коровам не осталось.
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
28 травня 2020, 17:28
#
Ну можешь завести корову, и по 8 грн сдавать молоко, или сколько там щас?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
28 травня 2020, 22:03
#
Или продавать на рынке минимум по 20 грн...
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
29 травня 2020, 7:14
#
Ну в 0 может и выйдет
+
+15
brigadirius
brigadirius
29 травня 2020, 14:41
#
А две грн. за литр не хотите. Это расценки окраины Винницкой области.
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
29 травня 2020, 15:07
#
Три восемьдесят за литр  Киевска область.
+
+13
NFH
NFH
28 травня 2020, 15:17
#
Верной дорогой идем товарищи! Еще пару лет и обгоним Швейцарию, правда только по ценам...
+
+9
deavy
deavy
28 травня 2020, 16:46
#
Так эпоха бедности закончилась. Чего мелочиться? Можем себе позволить!
+
+24
bublik
bublik
28 травня 2020, 17:05
#
А какой смысл сравнивать польское масло с украинским шмурдяком сделанным из пальмы, польские сыры с нашими пальмовыми и т.д.?
+
+99
Kanarej
Kanarej
28 травня 2020, 18:51
#
Ну да, вообще-то поляки — еще те любители всякой химки :). Качественные продукты надо смотреть западнее, и то не везде и не все. Кстати, у нас тоже масло разное есть. Проблема не в том, что у нас плохие продукты — есть и хорошие. Проблема в том, что нет адекватного контроля, и кто нарушает нормативы — никакой отвественности за это нет, и так было практически всегда. В итоге мы получаем не только массу «шмурдяка» на рынке, но это бьет и по добросовестным производителям, выпускающим качественный продукт. Так как им сложнее конкурировать с теми, кто экономит вот таким образом.
+
0
Kanarej
Kanarej
28 травня 2020, 19:05
#
А вот по сырам - основная проблема не в пальмовости, а в используемых консервантах. У нас большинство производителей до сих пор используют нитрат калия (по сути удобрение, и канцерогенное вещество). У поляков уже много сыров, которые используют лизоцим - натуральный консервант на основе яичного белка, которые максимум что может вызывать - аллергию у некоторых людей, которые к нему восприимчивы (то есть вообще аллергия на яйца). Потому я покупаю в основном польские сыры, за редкими исключениями.
+
+12
Kanarej
Kanarej
28 травня 2020, 18:59
#
Я кстати долго перебирал те украинские масла, которые есть на нашем рынке. В итоге остановился сначала на Яготынском, а потом перешел на Белоцерковское (оно же продается в Сельпо под маркой Премия) - оно мне показалось лучше после продолжительных дегустаций и сравнений. Естественно 82,5%. Меньший процент - уже не то масло.
+
+28
bublik
bublik
28 травня 2020, 17:08
#
В чем суть этого анализа без сравнение в конце зарплат в Украине и Польше с выводом о покупательной способности?
+
+24
Kanarej
Kanarej
28 травня 2020, 19:07
#
Если говорить об айтишниках - то украинский айтишних в среднем зарабатывает больше польского :)
+
0
Олег Пупкин
Олег Пупкин
28 травня 2020, 19:18
#
А особенно сравнить пенсии
+
+28
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
28 травня 2020, 17:16
#
Все это не объективно -сравните процентное соотношение продуктовой корзины к средней зарплате и в Украине и в Польше. И почему именно Польша. Как по мне то та же Литва не далеко ушла от нас и то там продукты дешевле. Для объективности сравните средние зарплаты в Германии Франции Голландии Англии и стоимость продуктовой корзины. И не забывайте качество продуктов — от хлеба до молочки. Особенно «радуют» и цены на детское питание.
На форуме ранее уже были «дебаты» по этому поводу, с «уклоном» в качество украинских продуктов, могу сказать, что в Польше пару раз покупал продукты и особого восторга не испытал, остановился на Франции и Голландии.
( не реклама ) Один из сетевых маркетов Голландии https://www.ah.nl/ можете сравнить цены, цены указаны без «субботних скидок ( 10 — 40% )" Ну а кто не хочет »лазить по сайту

https://minfin.com.ua/blogs/grugoriyholand/126555/
+
+15
Alpenstein
Alpenstein
28 травня 2020, 18:15
#
Ну не знаю. Я как-то в Делфте купил полкило разных сыров с целью ими поужинать. Как выяснилось, больше чем по кусочку съесть невозможно :)) Это не еда, а искусство. Ну как неуместно бухать 35-летним односолодовым вискарем где-то в гаражах, запивая его Кока-колой. 

А наш сыр возьми - и ешь сколько хотишь. :)
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
28 травня 2020, 19:49
#
Только у нас ( как для меня ) только один сыр от которого нет изжоги -«Добродар» ( в Киеве на «Столичке» от 160 гр за кг). А по поводу голландского разносолов — я сам покупаю самый простой «platte kaas als ontbijt» аналог нашего не жирного ближе к творогу, или самый простой «Gouda» Гауда -по вкусу классический сыр без всяких модных привкусов, ну а если «помодничать» то конечно «Vlaskaas» Власкаас и все это по вполне нормальным соизмеримым ценам.
+
0
Олег Пупкин
Олег Пупкин
28 травня 2020, 21:41
#
Мне в Польше нравится в Теско на разсвес ser krolewski sierpc wedzony.
+
0
Олег Пупкин
Олег Пупкин
28 травня 2020, 19:26
#
Это также способствует более низким ценам и на украинские хлебопродукты.
А чего ж нет сравнения по хлебу? Он тоже в Польше дешевле, правда счас уже не так сильно из-за курса.
+
+4
Lilu09
Lilu09
29 травня 2020, 8:29
#
Он конечно дешевле, но не весь, и уже тем более не со вкусом хлеба...
молочка и мясо у них дешевле, но есть продукты которые откровенно не вкусные...тот же шоколад
+
0
Vladio
Vladio
29 травня 2020, 11:08
#
По шоколадку согласен.
+
+31
xo4y xo4y
xo4y xo4y
28 травня 2020, 21:01
#
Одно уяснил из статьи-цены такие же. Но зарплаты выше у поляков. НДС на еду у нас дороже, за счёт НДС мы кормим олигархов и непонятно кого так как они постоянно его возвращают.
+
+15
Буква Ґ
Буква Ґ
29 травня 2020, 7:15
#
Блокчейн ндс и  изи махмедки и мойши кала становятся бомжами
+
+22
Conclusion
Conclusion
29 травня 2020, 8:31
#
Цитата: «Это среди прочего объясняется повышенным спросом на этот овощ, известный определенными антисептическими свойствами.»

Пожалуйста, прекратите распространять мракобесие на столь уважаемом ресурсе. На данный момент отсутствуют какие-либо научные данные подтверждающие «антисептические» свойства лука, чеснока, имбиря и прочих цитрусовых. В уже проведённых исследованиях какая-либо корелляция между принимающими эти чудо-плоды и ростом или уменьшением кол-ва заболеваний, выздоровлений не наблюдается. Единственное, что можно сказать - лук и чеснок это замечательные и универсальные усилители вкуса.

Казалось бы это не медицинский ресурс, но тогда и не говорите, о чём не ведаете. Ибо потом, на работе и в СМИ мне начинают втирать о лечении простуды с помощью чеснока и имбиря. Антисептическими свойствами обладают: этанол, натрий гипохлорид (белизна), гидроген пероксид (перекись водорода), ПАВы (любое! мыло, моющие средства, стиральные порошки) и прочие вещества.
+
0
Vladio
Vladio
29 травня 2020, 11:05
#
Почему-то автор не написал, что причиной низкой цены мяса и молочки, может быть государственное субсидирование цены производителя, без помощи ЕС, наверное, не обходится. Согласен с Conclusion насчёт универсальности разных «имбирей», лечиться надо в поликлинике, а не на базаре. В целом цены на продукты на Украине и в Польше мало отличаются, не существенно. Цены поднимает украинская инфляция и доля импорта в покупаемых продуктах. А в импорте всегда есть еще пошлина.
+
0
AlSaher
AlSaher
29 травня 2020, 20:55
#
Особая благодарность украинским бизнесменам с наценками 300+%. 
Когда они научатся хоть немного вести бизнес тогда и в стране дела лучше пойдут.
Но этого не случится, им как и всем пофиг на всех кроме себя.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися