Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 квітня 2020, 15:22

Мінімальний розмір статутного капіталу банків можуть зменшити

Верховна Рада підтримала за основу до другого читання «антикризовий» законопроєкт № 3329-д щодо додаткової підтримки платників податків на період кризи, пов'язаної з коронавірусом. Зокрема, проєкт закону пропонує зменшити вимоги до статутного капіталу банків.

Верховна Рада підтримала за основу до другого читання «антикризовий» законопроєкт № 3329-д щодо додаткової підтримки платників податків на період кризи, пов'язаної з коронавірусом.
Фото: delo.ua

Які зміни пропонує законопроєкт

Законопроект пропонує зменшити вимоги до мінімального розміру статутного капіталу банків з 500 мільйонів гривень до 200 мільйонів гривень.

Зазначається, що ці зміни необхідні, щоб привести законодавчі вимоги до мінімального розміру статутного капіталу діючих банків в Україні у відповідність до сьогоденних економічних реалій.

Читайте також: У перший місяць карантину прибуток банків скоротився в 95 разів

«З огляду на ситуацію у банківській системі України, а також ураховуючи поточний стан економіки України в умовах складної епідеміологічної ситуації, яка склалась в країні та в світі, вважаємо, що зменшення вимог до мінімального розміру статутного капіталу діючих банків матиме стабілізуючий ефект», — сказано в пояснювальній записці.

Читайте також: Укрексімбанк потребує докапіталізації на $1 мільярд через великий портфель NPL — Мецгер

Скількох банків це стосується

До кінця 2020 року питання зменшення вимог до статутного капіталу особливо актуальне для 35 малих банків із 76 діючих.

Здебільшого це банки з українським капіталом, які не зможуть в умовах фінансової кризи та обмежень карантину закумулювати відповідні кошти і здійснити докапіталізацію.

Читайте також: Коли державні банки кинуть якір на берег приватизації

Чинні вимоги НБУ щодо статутного капіталу

  • У грудні 2017 року Національний банк змінив графік досягнення мінімального розміру статутного та регулятивного капіталу банків.
  • Вимога мати капітал мінімум 400 млн грн була перенесена на 11 липня 2022 року, а фінальна дата докапіталізації до 500 млн грн не змінювалася – з 11 липня 2024 року.

Раніше повідомлялося

  • Після того, як у січні платоспроможні банки заробили 6,6 млрд гривень, у березні їхній прибуток через карантин скоротився в 95 разів — до 97 млн гривень. Усього за 1 квартал банки заробили 15,97 млрд грн.

Читайте також: Десять «мінімалок». Кабмін закликав скоротити зарплати керівництву держбанків

Коментарі - 2

+
+36
Andrey M
Andrey M
30 квітня 2020, 16:09
#
Ну не идиоты?
Захотелось с минимальными затратами снова кэптивных банков наплодить?
+
+15
cudzik123
cudzik123
30 квітня 2020, 16:37
#
Супер!90ые возвращаются.Опять никто низачто отвечать не будет.Итог:Пострадают самые незащищённые .
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися