Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 січня 2020, 14:21

ФГВФО скасував продаж мегапулу через махінації переможця

Фонд гарантування вкладів фізосіб скасував результати аукціону з продажу активів чотирьох неплатоспроможних банків на 304 млн грн. Про це йдеться у повідомленні Фонду.

Фонд гарантування вкладів фізосіб скасував результати аукціону з продажу активів чотирьох неплатоспроможних банків на 304 млн грн.
Фото: te.20minut.ua

Причина скасування результатів аукціону

  • Причиною рішення стало грубе порушення умов аукціону з боку організатора торгів – «Універсальної товарно-сировинної біржі», яка допустила до участі в аукціоні одного з учасників без оплати ним гарантійного внеску.
  • Компанія «Бізнесресурс-Україна», яка стала переможцем голландського аукціону, запропонувавши за пул понад 304 млн грн не заплатила за нього.

Деталі проведення аукціону

  • У випадках відмови компанії сплачувати за лот, згідно з регламентом торгів, Фонд має стягнути гарантійний внесок та визнати переможцем учасника, який надав другу за величиною цінову пропозицію.

  • У даному випадку – це компанія «Інвестохіллс Веста», яка запропонувала 150,5 млн грн.

  • Однак виявилось, що компанія «Бізнесресурс-Україна» гарантійний внесок взагалі не робила з мовчазної згоди на те біржи — організатора торгів.

Читайте також: ФГВФО виставив на продаж пул активів п'яти банків-банкрутів

  • «З огляду на грубе порушення умов участі в аукціоні, Фонд гарантування вважає його спотвореним та скасовує його результати. У діях організатора та учасників торгів вбачаються ознаки можливої умисної змови», — йдеться в повідомленні.

  • Фонд також зазначає, що у відкритих торгах за принципом голландського аукціону, що передбачає покрокове зниження ціни, зареєструвались 4 учасники. При мінімальній ціні лоту у 97 млн грн зниження було зупинене одним із учасників на рівні 126,7 млн грн і надалі торги продовжились з підвищенням ціни.

  • Після того як ТОВ ФК «Інвестохіллс Веста» підвищило пропозицію до 150,5 млн грн, «Бізнесресурс-Україна» запропонувала понад 304 млн грн.

Читайте також: ФГВФО виставив на продаж пул активів Дельта Банку

Які активи входили до пулу

  • До пулу було включено активи ВТБ Банку, Дельта Банку, Фідобанку та банку «Фінанси та Кредит», зокрема, права вимоги та інших майнових прав за 648 кредитами юридичних осіб, 89% яких мали забезпечення.

  • Ключовими активами виступали цілісний майновий комплекс Кременчуцького м’ясокомбінату в Полтавській області і єдиний майновий комплекс будівель та споруд в Одеській області.

Які активи банків продав ФГВФО

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися