Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 вересня 2019, 14:28

Хто отримає Приватбанк

Черговий крок у вирішенні долі найбільшого банку України буде зроблено наступного тижня. 1 жовтня Господарський суд Києва розгляне позов Ігоря Коломойського про повернення йому акцій Приватбанку і визнання незаконною його націоналізації.

Судьба крупнейшего банка страны может решиться уже на следующей неделе. 1 октября Хозяйственный суд Киева рассмотрит иск Игоря Коломойского о возврате ему акций Приватбанка и признании незаконной его национализации.
Фото: Censor

«Мінфін» поговорив з фінансовими аналітиками та юристами про можливі сценарії розвитку подій навколо Приватбанку

Більшість експертів упевнені, що крапку у справі про Приватбанку повинен поставити суд. Який-небудь позасудовий меморандум вони вважають малоймовірним.

Президент Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Олексій Гончарук або інші особи у керівництві країни навряд чи візьмуть на себе відповідальність за рішення щодо Привату. Показово, що нещодавно Олексій Гончарук дав інтерв'ю нацвпливовішому виданню Financial Times, в якому розповів про переговорищодо Приватбанку між Адміністрацією Президента та Ігорем Коломойським. При цьому свою роль у справі Привату прем'єр постарався звести до мінімуму, заявивши, що уряд у переговорах не бере участь.

Цікаво, що пошук компромісу триває на тлі потоку новин про екс-главу НБУ Валерію Гонтарєву, яка зіграла ключову роль під час націоналізації Привату. 30 серпня екс-глава НБУ повідомила, що її збив автомобіль у центрі Лондона, де вона живе і викладає в Лондонській школі економіки. Гонтарєва передбачала, що до аварії причетний олігарх Ігор Коломойський, але ця версія не знайшла підтвердження. У ніч на 5 вересня в Києві згорів автомобіль, зареєстрований на ім'я невістки екс-глави НБУ. А в ніч на 17 вересня невідомі спалили будинок Гонтарєвої у селищі Гореничі під Києвом.

Ланцюг цих фактів скоротила можливість позасудового компромісу щодо банку. Події навколо Гонтарєвої можуть сприйматися як помста за націоналізацію Привату. Відповідно, Захід не схвалить угоду з людьми, які діють такими нецивілізованими методами. Хоча достеменно невідомо, хто насправді винен у подіях навколо екс-глави НБУ.

Сценарій №1. Банк повернеться екс-власникам

Сценарій з поверненням банку Ігорю Коломойському можливий. Але головне питання — умови, на яких Приват повернеться до екс-власників.

«Не виключено, що під час націоналізації банку були допущені помилки. У цьому випадку будь-який судуСША або Великобританії, може визнати її незаконною», — говорить засновник ІГ «Універ» Тарас Козак.

Такий розвиток подій навряд чи схвалять міжнародні кредитори України. Вони ретельно оцінюють, на що український уряд витрачає, і наскільки ефективно розпоряджається позиковими коштами. «Наші західні партнери – ЄБРР, Євросоюз, МФВ – навряд чи візьмуть сценарій, за яким Коломойський нічого не платить», — говорить аналітик компанії Concorde Capital Олександр Паращій.

Якщо суд вирішить, що націоналізація була незаконною, державі доведеться повернути банк екс-акціонерам, але при цьому вона забере 155 млрд грн., влитих в банк для відновлення його платоспроможності.

Читайте також: Суд визнав незаконною націоналізацію Приватбанку

В цьому випадку екс-власникам доведеться шукати кругленьку суму для капіталізації Приватбанку. «При цьому сценарії Ігор Коломойський повертає в банк близько 120 млрд гривень, і одержує частку в Приваті. Проте, за всіма оцінками, активів Ігоря Коломойського, включаючи нерухомість в США, не вистачить для покриття цих боргів», — говорить Тарас Козак.

«Такий сценарій несе величезні репутаційні втрати, сильне охолодження у відносинах України з МВФ та можливий ризик для фінансової стабільності в країні. Приватбанк залишається найбільшим українським банком. Якщо ОВДП, заведені в його капітал, повернуться державі, новим-старим власникам доведеться негайно вливати в банк свіжі кошти, або гасити старі борги — адже пруденційних нормативів рішення суду ніяк не скасовує. А, отже, банк з портфелем проблемних кредитів та без капіталу буде визнаний неплатоспроможним. Така ситуація невигідна нікому. Її, швидше за все, будуть намагатися уникнути. Якщо особи, які приймають рішення на стороні держави, налаштовані песимістично – будуть спроби домовитися», — припускає заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко.

Сценарій 2. Мирова угода та зняття звинувачень з екс-власників

У цьому випадку банк, швидше за все, залишиться у власності держави. Більше сотні судових спорів між НБУ, Приватбанком та екс-акціонерами, можуть бути зупинені. Для колишніх власників це також шанс відновити свою репутацію. Можливо, буде обговорюватися і питання фінансової компенсації.

Якщо влада наважиться на мирову з екс-власниками Приватбанку, то таке рішення має бути прийняте судом. Так як частина судів йде в Лондоні, за правилами англійського правосуддя, сторони, які домовилися, повинні пред'явити мирову угоду судді, а той — визнати його справедливим і таким, що підлягає до виконання.

Втім, є позови, які не можуть бути анульовані світовим судовим рішенням. А саме — кримінальні звинувачення Ігоря Коломойського у фінансових махінаціях. Цей позов подав проти нього Приватбанк. Мова йде про видачу мільярдних кредитів маловідомим компаніям, дружнім Ігорю Коломойському.

Читайте також: У США оприлюднили позов Приватбанку до Коломойського

«Проти Коломойського в судах знаходяться справи щодо стягненню великої суми проблемних кредитів, справи розглядаються в Україні, у Великобританії, Швейцарії та в США. Він зацікавлений, по-перше, уникнути сплати боргів, по-друге, відновити свою репутацію в Україні», — говорить Марія Репко.

Юристи вважають, що ці позови також можуть бути відкликані, якщо позивач (Приватбанк) пред'явить докази того, що розслідував питання повторно і не знайшов докази провини. Але така заява може мати наслідки для позивачів. У цьому випадку, колишні звинувачення в махінаціях можуть бути класифіковані як наклеп, і Ігор Коломойський отримає можливість подати позов на компенсацію.

Сценарій №3. Компенсація з бюджету на користь Ігоря Коломойського

Один з можливих варіантів — виплата компенсації Ігорю Коломойському з держбюджету при збереженні Привату під контролем держави. Такий сценарій дуже можливий, якщо суди визнають незаконною націоналізацію. І олігарх досить прозоро дав зрозуміти, що цей результат його цілком влаштує. Адже, як зазначалося вище, повернення банку у власність може стати для нього не перемогою, а «головним болем».

«Нас цікавить Приватбанк, але якщо цей процес врегулювання — велика складність, і це може викликати деяку турбулентність на фінансовому ринку, то нічого страшного, ми можемо відмовитися від цього. Все продається і все купується в бізнесі», — зазначив Ігор Коломойський в інтерв'ю програмі «Свобода Слова з Савіком Шустером».

Раніше олігарх навіть назвав суму, яку хотів би отримати від держави за втрачений банк — 2 мільярди доларів. «Мені не потрібен Приватбанк. Але там лежало два мільярди доларів капіталу. Нехай повернуть, і немає питань», — заявив Коломойський в одному з інтерв'ю.

Цей сценарій експерти вважають найгіршим з можливих.

«Це буде означати, що з бюджету потрібно буде дістати ще кілька мільярдів гривень — йдеться про 28 млрд грн капіталу станом на грудень 2015, або більшу суму, якщо до периметру потраплять депозити пов'язаних з колишніми власниками осіб. При цьому стягнення кредитів з компаній Ігоря Коломойського буде йти в судах своєю чергою, тобто повільно і важко, зі слабкою надією на прогрес у Лондоні, Швейцарії або США. Простіше кажучи, громадяни, які щороку віддають мільярди гривень на відсотки за держоблігаціями в статутному капіталі націоналізованого банку, віддадуть Ігорю Коломойському ще кілька мільярдів», — пояснює Марія Репко.

Сценарій №4. Комплексна угоду з рішенням щодо Укрнафти

Ще один ймовірний сценарій — пакетне рішення, яке буде включати домовленості між Україною та Ігорем Коломойським щодо Привату та «Укрнафти». «Згадаймо, що Коломойський подав позов щодо «Укрнафти» на 5,4 млрд доларів проти України, через продаж газу за заниженими цінами. Якщо буде винесене рішення щодо Укрнафти на 5 млрд доларів на користь Ігоря Коломойського, у нього з'явиться предмет для торгівлі», — говорить Олександр Паращій.

Перший раунд слухань у цій справі відбувся у Лондоні в квітні 2019 року. Наступний — вже «на носі»: його призначили на 18 жовтня 2019 року. Остаточне рішення може бути прийнято в 2020 році. І тоді екс-власники Привату отримають додатковий козир. На думку аналітиків, у Ігоря Коломойського є всі шанси виграти позов щодо «Укрнафти». І цей факт напевно буде врахований при мирному врегулюванні справи Приватбанку.

Маргарита Яковлєва

Коментарі - 37

+
+36
bonv
bonv
25 вересня 2019, 14:54
#
МВФ  уважно спостерігає...
+
+139
laa1999
laa1999
25 вересня 2019, 15:06
#
Я не совсем понимаю, начинать судится можно, как Коломйский вернет 5.5 млрд.дол., а до этого - о чем спор? Банк бакрот никто не спорит, куда деньги ушил ,да спорный момент, но какая компенсация вору или безмозглому хозяину? О чем речь?
+
+42
bonv
bonv
25 вересня 2019, 15:16
#
Беня хоче банк назад або 60 млрд грн - каже що залишив ці гроші в банку коли втікав...
«Все продається і все купується. У бізнесі наші 60 млрд були в ПриватБанку. А попереднє керівництво регулятора помножило їх на нуль і сказало, що там не просто нуль, а мінус», – каже Коломойський.
Знову нагріти хоче бюджет  України  біглий олігарх..
+
0
fictiont
fictiont
26 вересня 2019, 10:59
#
Все що вам винен - вибачаю, а 60 млрд поверніть
+
0
bonv
bonv
26 вересня 2019, 11:01
#
Єврей, що тут скажеш:)
+
+67
bonv
bonv
25 вересня 2019, 15:27
#
Під Коломойського,,, всі зе-ініціативи…
+
+143
maksimuszp
maksimuszp
25 вересня 2019, 15:47
#
Ну наконецто хоть под кого то а то все под петю и под петю.
Когда петю будут разкуркуливать. Как он стал в 5раз богаче. И чего Гонтарева свалилла. Она бюджету больше вреда нанесла чем беня.
Приват и по сей день работает.
+
+40
ekassw
ekassw
25 вересня 2019, 16:50
#
То есть в радость любое потрясение, если оно не в пользу Пете… А откуда данные про «в 5 раз богаче»? Можно цифры и источники, подтвержденные фактами а не домыслами? А приват по сей день работает, потому что в него влили 155млрд наших общих денег. Если бы не это, его бы уже не было на рынке и доллар был по 50, а не по 24.
+
+58
ekassw
ekassw
25 вересня 2019, 16:52
#
То есть, именно за это голосовали: чтобы просто все махинации были под кого-то другого. Не за то чтобы их не было, а за смену бенефициара. Ну-ну…
+
+43
bonv
bonv
25 вересня 2019, 18:00
#
Є цифри що  Порошенко став в 5 разів «богачє»? Пруф..
+
+14
Qwerty1999
Qwerty1999
26 вересня 2019, 12:55
#
Портнов, Шарий, Бихус, Коломойский — у них однозначно есть эта информация и эти цифры.
Правда из 12 уголовных дел, возбужденных против Порошенко в том числе и с подачи гражданина Портнова — эта информация отсутствует как и обвинения в незаконном пятикратном обогащении за время занятия должности президента Украины.
+
+37
bonv
bonv
25 вересня 2019, 15:54
#
Сам Коломойский рассматривает Зеленского как свою главную  инвестицию..
+
+89
bonv
bonv
25 вересня 2019, 15:56
#
Если украсть мало - получишь большой срок. Если украсть много - ничего за это не будет.
А если украсть очень много, больше всех, то можно уже и самому сажать других!..
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
25 вересня 2019, 17:00
#
Процесс сложный, вряд-ли вернут Бене, будет как я хитрая схема и договоренность.
+
0
bonv
bonv
25 вересня 2019, 17:03
#
МВФ грошей тоді не дасть..
+
+17
Maxsvo
Maxsvo
25 вересня 2019, 20:29
#
И не надо. Пора уже гасить
+
0
bonv
bonv
25 вересня 2019, 20:56
#
Зе-влада 10 млрд баксів хоче..
+
0
irakez
irakez
28 вересня 2019, 3:14
#
Рожкова недавно сморозила, что курс укрепляется, потому что у Украины сильная экономика и вообще все зашибись. В таком случае, зачем такой крутой и сильной экономике подачки от МВФ? Или все-таки нужны, а Рожкова брешет?
+
0
aktibuhs
aktibuhs
18 жовтня 2019, 13:28
#
Она не совсем так сказала:
Она сказала, что гривна может укрепляться даже при отрицательном сальдо за счет теневых возвратов средств (заробитчаны и продажи ИТ услуг забугор), а также подажи ОВГЗ
Ну и еще сказала, что сальдо не совсем объективно, так как оно считается по бумажкам, то есть машины на литовских номерах, купленные в прошлых годах, а сейчас разтамаживающиеся входят в списки нынешнего сальдо, а по факту денги за них были в прошлых годах.
+
0
irakez
irakez
18 жовтня 2019, 17:52
#
Вы припозднились с комментарием. То, о чем вы пишете — это комментарий НБУ, который вышел на днях. А было сентябрьское интервью лично Рожковой.
+
+13
alexqvazar
alexqvazar
25 вересня 2019, 17:50
#
Коломойский хочет «убедить» что к выведеным средствам в 155 млрд., он не имеет никакого отношения и речь идёт о только его капитале и он «жертва». Напоминает эрэф, оккупировали Крым, начали боевые действия на Донбасе, а речь сейчас ведут только о нём. Судьи, чиновники всех рангов, кто пойдёт на действия не в интересах Украины (речь не о законности, им не дадут оправдать решение в пользу олигарха-нарушением процедур или потерей доказательств, на кону огромная сума) будут мишенью, во всех смыслах. У многих из них иллюзия, что ничего не произойдет в ответ на их действия.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
25 вересня 2019, 20:52
#
У наших судей иногда появляется головокружение от успехов
на ниве безнаказанности и зарабатывания бабла продажей нужный решений.

А при головокружении можно и голову потерять...
+
0
preyvanamor
preyvanamor
26 вересня 2019, 12:11
#
Так це ж найпопулярніший жи..., тобто єврейський прийом - хуцпа називається. Вкрасти і всіх звинувачувати, що всі в тебе вкрали!
+
0
gbyteshop
gbyteshop
25 вересня 2019, 19:43
#
Ясно, почему Зеленский с ТВ просил вчера всех Украинцев платить налоги. Надо ж насобирать 60млрд Коломойскому, а может и больше...
+
+85
Qwerty1999
Qwerty1999
25 вересня 2019, 20:49
#
Кстати, почему на форуме никто даже виртуально не рассматривает вариант №5 - согласно которого введение ВА в Приватбанк было на законных основаниях как и дальнейшая его национализация и поэтому Лондонский и Делаверский суды продолжат работу и Коломойский так или иначе, но погасит долги перед государством Украина в лице НБУ и государственным Приватбанком и для этого ему придётся продать свой ферросплавный завод и ещё кучу украинских бизнесов.
+
0
satro
satro
25 вересня 2019, 23:45
#
Вполне норм расклад. Почему-то все упёрлись думать, что зе и беня чуть ли не спят вместе. Видимо, народ не может жить без интриг и сам их выдумывать готов.
+
+25
bonv
bonv
25 вересня 2019, 23:46
#
Та вони навіть незнайомі між собою.. Як можна?:)))...
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
26 вересня 2019, 0:49
#
Satro
«Вполне норм расклад.»

Только никто его не озвучил из уважаемых и не очень экспертов - возможно сценарий номер пять выглядит достаточно сказочным на фоне доминирования Коломойского в политике и экономике Украины.
+
0
Denys Cheshnevskyi
Denys Cheshnevskyi
26 вересня 2019, 12:45
#
Что именно вы имеете ввиду под доминированием Коломойского в политике и экономике Украины? Можете назвать конкретные примеры?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
26 вересня 2019, 12:50
#
Вас тоже в гугле забанили, что сложно самому почитать аналитику.
+
0
alexqvazar
alexqvazar
26 вересня 2019, 12:08
#
Это проба пером, как отреагируют, какие могут быть последствия для разных вариантов развития событий.
Но многие ж не читают форум, как в одном известном анекдоте - назначении зайца на собрании медведем главным, и волка, что небыл на собрании. И что потом получилось.
Так и может случиться с заказчиками «иследования».
+
+37
preyvanamor
preyvanamor
26 вересня 2019, 12:09
#
А як калломойському така угода: він сідає в тюрму надійно і на довго (бо закінчений аферист і злодій) і віддає Україні вкрадене! На мою думку - це найвигідніший варіант розвитку подій для всіх! Буде сидіти зручно, в теплі, не оглядатись по сторонам, не тратитись на охорону - його держава буде охороняти.
+
0
Apollo17
Apollo17
27 вересня 2019, 16:26
#
В принципе то что руководство страны сидит отмалчивается говорит о том что нет приемственности, четкой линии, и какой ни какой смелости у теперешних чиновников - белые воротнички которые не умеют сказать нет. Отсюда и позиция а давайте в судах - так по такому прицендентому праву сейчас все в судах все оспоряд и по второму кругу бюджет заплатит.
Сценарий 5.
Возврат привата бывшим собственникам.
Вывод из привата госкапитала.
Сидим смотрим что получится.
Живет - хорошо.
Не платежеспособен - в фонд.

+
+11
Qwerty1999
Qwerty1999
1 жовтня 2019, 14:14
#
И 20 млн клиентов  останутся без банковского обслуживания, а на следующий день десять из них побегут в Альфу - вот так просто можно отдать всю банковскую систему страны нашим братьям-россиянам да ещё и на блюдечке с голубой каёмочкой.
+
0
irakez
irakez
28 вересня 2019, 3:22
#
Про Укрнафту интересная новость. Если Украина по решению Лондонского суда все-таки окажется должна 5.5 млрд Коломойскому, то нужно будет отдавать, и уже неважно, по какому именно делу. В таком случае становится понятно, почему в принципе рассматривается вероятность компромисса. И тут никакой зрады, реванша и прочих марионеток не прослеживается. Если, конечно, не начнутся разговоры, что Лондонский суд — тоже марионетка Коломойского.
+
0
alexqvazar
alexqvazar
1 жовтня 2019, 14:00
#
Если Украина «проиграет» в суде, то «кто-то» из чиновников судет в тюрьму, а «кто-то»  присоединится к Януковичу.
По тихому договориться хотят, но на кону Сумма, по тихому не получится.
P.S. Коломойский-это подранок старой власти, его нужно было «добивать», не сделали, а сейчас его время, время проэкта Зе .

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
1 жовтня 2019, 14:33
#
Кстати, Коломойский кардинально поменял свой имидж
и теперь заглавная фотка к этой статье не отражает
реальную действительность.

Беня побрился. :-)

И потерял часть своего шарма. :-(
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися