Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Serginvest
Serginvest
Зарегистрирован:
16 января 2012

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:22
20 января 2012, 2:16

Зростаюча роль Китаю у світовій економіці

Посилення ролі Китаю на світовій економічній та політичній арені є наслідком комплексу внутрішніх і зовнішніх процесів, що відбуваються як безпосередньо в Китаї, так і в світовому економічному просторі. Динамічне і інтенсивне зростання китайської економіки, на тлі періодичного уповільнення і зниження темпів економічного розвитку провідних світових економік, зумовлює геополітичні та геоекономічні зміни, які відбуваються у світовому співтоваристві протягом останнього десятиліття.

Поштовхом посилення зазначених тенденцій стала світова фінансово-промислова криза 2007-2008 рр.., Коли практично всі країни з розвиненою економікою зіткнулися з гострою необхідністю оздоровлення банківської системи і державних фінансів. У той же час Китай, завдяки колосальним державним інвестиціям та значним масштабам внутрішнього ринку, відносно швидко подолав наслідки кризи і продовжив нарощувати економічну і фінансову міць. За підсумками 2010 року, Китай за обсягами економіки вийшов на друге місце в світі, при цьому за обсягом міжнародних резервів Центрального банку, Китай впевнено утримує світове лідерство.

Природно, враховуючи значні фінансові ресурси, а також історичні особливості розвитку, Китай почав проводити більш агресивну зовнішньоекономічну політику, спрямовану на посилення своїх позицій у міжнародному співтоваристві. Зберігаючи статус найбільшого зовнішнього кредитора США, Китайська народна республіка планує зміцнити свою кредитну присутність в Європі, яка впродовж останніх років є найбільшим торговим партнером Китаю. Крім геополітичних мотивів, важливими факторами, що спонукають Китай ініціювати свою участь у вирішенні боргових проблем європейських країн (Греції, Португалії, Іспанії), є наміри підтримати платоспроможний попит і створити передумови для збереження і примноження китайських активів у Європі. Крім цього, не варто також забувати про доцільність валютної диверсифікації кредитного портфеля Китаю, в якому переважають зобов’язання, номіновані в доларах США.

Безумовно, пропонуючи фінансову підтримку європейським країнам, Китай розраховує на зміцнення дипломатичних відносин з ЄС, що, відповідно, може мати наслідком отримання Китаєм певних політичних преференцій. Мова зокрема йде про можливість надання Китаю статусу країни з ринковою економікою і зняття ембарго на експорт зброї до КНР. Однак, враховуючи жорстку позицію США з цих питань, навіть у разі досягнення домовленостей між Китаєм і ЄС щодо участі КНР у вирішенні боргових проблем Європи, отримання політичних преференцій Китаєм не очікується в короткостроковій перспективі.

Просмотров: 5664, сегодня — 1
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться