Юристи, вивчивши документ, прийшли до висновку: норми проекту сформульовані таким чином, що власник квартири, земельної ділянки або будинку не зможе укласти угоду про відчуження свого майна або передати його в оренду без звернення до ріелтора.

До чого можуть призвести такі зміни, на своїй сторінці у фейсбук розповів головний економіст Ukraine Economic Outlook Михайло Кухар. «Мінфін» публікує скорочену версію посту.

Прав стане менше

Цей проект — штучне обмеження конституційного права кожного з нас вільно розпоряджатися нерухомістю, що законно нам належить.

Фактично це введення ще одного незаконного податку. Якщо батько синові або сусід сусідові хоче продати свій будинок — то їм не потрібен ріелтор для цієї угоди. Тільки нотаріус і держреєстратор. По-суті, вводиться ще один незаконний збір, от і все...

Це позбавлення права на професію: щоб бути брокером всіх зобов'яжуть вчитися в якихось школах і купувати ліцензії. В результаті впадемо ще на декілька позицій вниз у міжнародних рейтингах легкості ведення бізнесу.

Посилений контроль

Проект посилить контроль за тіньовими доходами громадян, які здають свою нерухомість в оренду. Саме з цією метою «ліцензованих ріелторів» вже зобов'язали стукати на своїх клієнтів — навіть про «намір» подивитися/підшукати якусь нерухомість вони зобов'язані доповідати податковій під загрозою позбавлення ліцензії та штрафу.

Спроби держави «залізти» в особисте життя і гаманець своїх громадян, створити якісь регламенти та побудувати правила, де їх створило саме життя і невидима рука ринку без втручання чиновників у 21 столітті виглядають смішно.

Читайте також: Гроші в котлован. Простий спосіб захистити покупців житла

Цікаво, як вони збираються «посадити за парту» і «обкласти додатковими поборами» ріелторський додаток на Apple Store?

Проект був би просто смішний, якби не був таким небезпечним для бізнес-клімату в країні.