Як змінюватимуться депозитні ставки найближчим часом і чим банки будуть залучати вкладників, розбирався «Мінфін».

Активніше буде знижуватися гривня

Тренд на зниження депозитних ставок задав НБУ, який вирішив потихеньку попускати віжки. З початку 2019 року регулятор опустив облікову ставку сумарно на 7 відсоткових пунктів – з 18% до 11%

Депозитні ставки відреагували на дії НБУ, хоча і з запізненням.

«Ставки за депозитами в січні продовжили знижуватися, вслід за обліковою ставкою НБУ, – підтвердив начальник департаменту з роботи на міжнародних ринках і грошового обігу АТ «АБ „Радабанк“ Сергій Гнєзділов. – Але свого мінімуму, звичайно ж, не досягли».

Нацбанк повідомив, що планує і далі знижувати ставку – до 7 % до кінця року. І банки вже теж на «низькому старті».

«Ми впевнені, що відсоткові ставки продовжать зниження, особливо в гривні. За валютою в банках з іноземним капіталом ставки давно на дні, а от інші банки будуть знижувати, але з різною динамікою», – вважає директор з розвитку роздрібного бізнесу банку Альянс Віктор Кулик.

Читайте також: Що приховує плаваюча депозитна ставка

До осені ставки відчують дно

Банкіри стверджують, що депозити почнуть дешевшати дуже скоро. «Вже в лютому ставки за гривнею опустяться ще на 1%. А з серпня 2020 року можуть досягти мінімуму — близько 10% у гривні і 1,5% у валюті», – припустив Сергій Гнєзділов.

З прогнозами колеги погоджується заступник голови правління Forward Bank Андрій Прусов. На його думку, ставки знизяться в середньому до 11% у гривні та до нуля в іноземній валюті. «До липня буде складно знайти банк, який запропонує строкові вклади вище 12% у гривні і більше 1% в доларах», – констатував він.

Найбільше ж падіння припустили в Приватбанку. «До кінця літа дохідність гривневих депозитів може опуститися до 8% річних, доларових – до 1% річних, євро – 0%», – зазначив голова прес-служби Олег Серга. Такий прогноз, на його думку, буде актуальним за умови стабільного валютного курсу і нинішнього рівня інфляції.

Експерти сходяться в одному: активне зниження дохідності триватиме до кінця літа. Далі, як пояснив Віктор Кулик, воно сповільниться.

Оформіть депозит з більш високою ставкою завдяки бонусам від «Мінфіну»

Куди перетечуть депозити

Реальна ж дохідність депозитів буде ще нижчою. Адже з отриманих відсотків вкладник сплачує ще й податки (18% ПДФО + 1,5% військовий збір). Таким чином, з урахуванням інфляції заробітки вкладників вже у найближчому майбутньому будуть прямувати до нуля.

У такій ситуації багато хто опиниться перед дилемою: використовувати депозит як банальну безкоштовну альтернативу банківській комірці або пустити заощадження на великі покупки — техніки, авто тощо. «Такий сценарій цілком можливий. Особливо, якщо оподаткування відсотків за депозитами не буде знижене або взагалі скасовано», – погоджується Олег Серга.

Як альтернативу банківському вкладу, на думку Сергія Гнєзділова з Радабанку, частина клієнтів може розглядати вкладення в нерухомість. Цей інвестиційний інструмент тепер може показувати більшу дохідність, ніж депозити.

Але подумати над таким варіантом зможуть хіба що власники депозитів-мільйонників або власники кількох великих вкладів.

Тому банкіри не очікують масового відтоку депозитів. «Депозит – засіб накопичення і заробітку. Опція накопичення все ж залишається актуальною», – підсумував представник банку Альянс Віктор Кулик.

«Навіть якщо дохідність впаде, банківський депозит залишається оптимальним інструментом збереження і примноження коштів, з точки зору простоти, безпеки і дохідності», – підтримав колегу директор з розвитку бізнесу Банку Кредит Дніпро Денис Міхов.

Щоправда, вкладники можуть перемістити кошти з депозитів на поточні (карткові) рахунки. Різниця в дохідності цих інструментів поступово буде нівелюватися. Натомість розміщення грошей на картковому рахунку дасть можливість забрати свої гроші в будь-який момент. Тому в майбутньому, в екстрених ситуаціях, банки можуть зіткнутися з проблемою непередбачуваного відтоку ресурсу.

Але і такі перспективи банкірів не лякають. «Залишки на картах практично такі ж стабільні, як і на депозитах. Навіть у кризові політичні періоди не спостерігалося сильного відтоку», – пояснив Сергій Гнєзділов.

Допускає можливість незначних коливань також керівник з питань заощаджень і транзакційних послуг Райффайзен Банку Аваль Сергій Анніков. Але він впевнений, що частка строкових депозитів істотно знижуватися не буде.

Як будуть задобрювати вкладників

Тим не менш, банкіри вже зараз замислюються над тим, як будуть утримувати клієнтів.

«Банки будуть залучати і утримувати клієнтів і конкурентною відсотковою ставкою, і зручністю обслуговування з додатковими сервісами. Наприклад, обмін валют в мобільному додатку за кращими курсами», – розповідає представник Радабанку.

Стратегії із залучення вкладників також розробляють в банку Альянс. «Проведення короткострокових акцій, надання якісного сервісу, дистанційні канали обслуговування, ІТ-рішення – це те, що ми точно запропонуємо клієнтам», – прокоментував Віктор Кулик.

В цілому експерти відзначають, що банкам більш цікаві гривневі стійкі пасиви. Тому їх цінова політика буде мотивувати вкладників розміщувати кошти у національній валюті на довгі терміни.

Читайте також: Облікова ставка 11%. Чи стануть кредити дешевше

Ірина Рибніцька