Законом передбачено, що протягом календарного року в рамках е-ліміту будь-який українець може перерахувати з України на свій закордонний рахунок до 50 тис. євро чесно зароблених грошей.

Однак залишається питання, яким чином розмістити депозит за кордоном. Про труднощі, які можуть виникнути в цьому процесі і способи вирішення проблем, «Мінфіну» розповіли СЕО Legal House Наталія Радченко і партнер Лана Голян.

Завдання 1: де і як відкрити рахунок в іноземному банку.

«Що тут такого складного? Пішов і відкрив? Невже банкам не потрібні гроші?» – здивуєтеся ви. Але, правда в тому, що банкам потрібні «чисті» гроші від зрозумілих і неризикових клієнтів. Для того, щоб визначити, чи є такою людина, яка хоче відкрити рахунок, банки проводять скрупульозну перевірку, яка в народі називається банківський комплаєнс. Європейський банківський комплаєнс схожий з українським, але з деякими нюансами.

Читайте також: Нацбанк готовий продовжити валютну лібералізацію

Перевірка доходів

Know your client – дослівно перекладається «знай свого клієнта». Для іноземного банку український клієнт – це «книга на незрозумілій мові», в якій все ж потрібно зрозуміти суть. Тому чим простіше і ясніше ви зможете відповісти на питання банкірів, тим більше шансів отримати позитивну відповідь.

Банк перевіряє і особистість людини, суть і походження його доходів. Правила фінансового моніторингу AML (Anti Money Laundering) діють для всіх банків та їх клієнтів і відрізняються лише глибиною перевірки. В рамках AML/KYC перевіряється особистість клієнта, його персональна і публічна історія, причетність до політичних та корупційних скандалів, рід занять, рівень і походження доходів.

Якщо якісь моменти незрозумілі або викликають додаткові питання, банкіри швидше відмовлять в обслуговуванні, ніж візьмуть ризик роботи з «токсичним» клієнтом. І так, великою перевагою при відкритті рахунку є наявність ВНП у будь-якій європейській країні.

Якщо клієнт або його близькі родичі мають причетність до політики або управління державними підприємствами, то шанси стати клієнтом іноземного банку досить низькі – такий клієнт має характеристику PEP, politically exposed person – політично значуща особа і статус «високого ризику» для банку.

Спеціалізація банку

Всі банки мають внутрішні політики і розуміють якого клієнта вони хочуть у себе бачити. Політики мережевих банків діють на всю мережу, незалежно від країни ведення діяльності. Однак у деяких мережевих банках буває простіше відкрити рахунок, ніж у невеликих. А буває і навпаки. Багато що залежить від профілю банку – орієнтації на операційне обслуговування або на зберігання та управління коштами клієнтів.

У першому випадку простіше відкрити рахунок для клієнтів з невеликим статком, до 500 тис. А у другому – більш заможним клієнтам, які готові розмістити півмільйона і більше, працювати з цінними паперами і залишати гроші на рахунку на тривалий термін.

Національні особливості

У деяких банках Польщі вас чесно попередять, що Україна – це країна з високим фінансовим ризиком, і попросять дуже багато документів, включаючи національний паспорт та ідентифікаційний код не тільки України, але і Польщі (PESEL), а також копію документа, що підтверджує адресу проживання в Польщі.

В Австрії приватний рахунок відкриють якщо у вас є намір переїхати до Австрії на проживання, придбати нерухомість або пропозицію про працевлаштування. Швейцарські банки в більшості своїй готові «взяти на борт» тільки якщо ви готові розмістити на рахунку півмільйона і більше, і ці кошти «очищені від податків» — тобто задекларовані як персональні доходи.

Банки в США також по-різному реагують на іноземців. Деякі цілком лояльні до нерезидентів при відкритті рахунку, але будуть контролювати діяльність, встановлюючи ліміти, підвищені комісії або блокуючи деякі транзакції до з'ясування джерела походження коштів.

Лояльними є банки Чехії, Словаччини, Болгарії і зовсім нелояльними Китаю і Гонконгу, якщо тільки ви не проживаєте там.

Відстали від світових стандартів

Загалом, банки дотримуються політики «бережи гроші там, де їх заробив». Це є наслідком світової політики боротьби зі схемами ухилення від податків шляхом розмивання оподатковуваної бази і виведення доходів з-під оподаткування (BEPS) і введеного стандарту обміну інформації за залишками на рахунках (CRS).

У рамках цієї політики обов'язковою умовою є надання індивідуального податкового номера і зазначення країни податкової резидентності бенефіціара рахунку. Україна прийняла зобов'язання підключитися до обміну інформацією і прописала дорожню карту на 2020 рік. І саме цим обумовлена прискіплива увага до вихідців з України, як країни, яка ще не приєдналася до загальносвітових стандартів роботи.

Завдання 2: як переказати кошти

Після того, як вибір банку зроблений і рахунок відкрито, починається наступна стадія – перерахування з України.

Читайте також: Куди вкласти 10 тис. доларів США

Якщо у вас вже відкритий рахунок в українському банку, то ви можете, подавши заявку і надавши відповідні документи, зробити переrfp на свій закордонний рахунок. Якщо ж у вас немає відкритого рахунку в українському банку, то доведеться його відкрити і покласти на рахунок необхідну суму, яку ви плануєте перевести за кордон.

Вимагається підтвердження

Для переказу суми в рамках дозволеного е-ліміту (50 тис. євро), потрібно надати документи, які підтверджують джерело походження цих коштів. У різних банків – це різний список, але узагальнено це можуть бути наступні документи:

  • копія декларації про майновий стан і доходи, копія податкової декларації (декларації про доходи) з відміткою контролюючого органу іноземної держави або інший подібний документ, в тому числі звітність про доходи підприємця;
  • довідка з місця роботи із зазначенням отриманих доходів;
  • кредитний договір (наприклад, якщо кошти були отримані в кредит);
  • договори дарування або свідоцтво про право на спадщину;
  • договори купівлі – продажу майна (нерухомості),
  • документи, що підтверджують отримання дивідендів, грантів, державних або міжнародних премій, відсоткових доходів, виплат за об'єкти інтелектуальної власності, доходів від продажу цінних паперів або інвестиційного прибутку;
  • документи про доходи від надання в оренду (суборенду) рухомого та нерухомого майна, житлового найму (піднайму) нерухомого майна, дохід від надання майна в лізинг, в оренду земельної ділянки;
  • документи про отримання іноземних доходів, якщо такі є.

Якщо ви офіційно не працевлаштовані та підтверджених джерел доходу у вас немає, то українські банки можуть прийняти до уваги дохід сім'ї. У цьому випадку потрібно не тільки розкривати джерела походження доходів того члена сім'ї, який має підтверджені доходи, але і показувати документальний перехід грошей до вас.

Якщо документи про доходи у вас в гривні, а накопичення зберігалися «під подушкою» доларах або євро, то банк попросить підтвердити документально, як ви отримали валюту.

Не виходячи за ліміти

Дозволену лімітами суму 50 тис. євро можна перераховувати, як одним платежем, так і декількома. Але джерело походження потрібно показувати перед кожним переказом, оскільки, купівлю валют банк здійснює під кожну транзакцію. І незалежно від того, скільки рахунків за кордоном у вас відкрито, протягом календарного року в рамках е-ліміту з України ви можете перерахувати на свій особистий рахунок не більше 50 тис. євро – за цим стежить Нацбанк і не дозволить купити валюту на більшу суму.

Вигідні валютні депозити в Україні. Плюс бонус від «Мінфіну»

Також обслуговуючому банку в Україні необхідно надати дані про реквізити рахунку, на який буде здійснено перерахування коштів. Як правило, інформація подається у вільній формі, але деякі банки вимагають реквізити на офіційному бланку банку, який відкрив рахунок. А ось відомості про те, куди і як ви плануєте витратити кошти, можна не деталізувати. При заповненні документів допускається фраза «для поповнення особового рахунку».

Європейські гарантії

Бажання розмістити депозит в Європі зрозуміле – європейська фінансова система більш стабільна, ніж українська. Але потрібно пам'ятати, що, розміщуючи кошти на рахунку в європейському банку, клієнти отримують фінансову гарантію в розмірі не більше 100 тис. євро. Це означає, що якщо банк буде визнаний неплатоспроможним або позбудеться ліцензії, а на вашому рахунку буде 300 тис, то гарантоване відшкодування ви отримаєте тільки на 100 тис.

Тому для зберігання великих сум необхідно диверсифікувати ризики – відкривати рахунки в різні банки і зберігати не більше 100 тис. на одному, або купувати високоліквідні цінні папери (акції, державні облігації, облігації фондів ETF), і переводити заощадження з депозитних вкладів в ціннопаперові.