Про те, які ще зміни можуть залучити вкладників і при яких умовах вдасться знизити ставки за кредитами, «Мінфіну» розповів заступник голови правління Forward Bank Андрій Прусов.

Справедливий підхід

Ініціатива скасування оподаткування відсотків на депозити фізичних осіб заслуговує уваги. Наприклад, тому що держава повинна витримувати рівні умови як для придбання ОВДП, так і для розміщення вкладів на рахунках у банках. Адже доходи за ОВДП оподатковуються тільки військовим збором (1,5%), а з доходів за депозитами стягуються податки в розмірі 19,5%.

Скасування оподаткування буде дуже цікавим великим вкладникам з одного боку, і банкам — з іншого. Вкладники будуть отримувати більший дохід і охоче розміщувати кошти в банках.

Ставки очікують змін

Ставки за депозитами найближчим часом, швидше за все, не зміняться. Банки не будуть їх ані значно знижувати, ані підвищувати.

На відсоткову ставку за вкладами можуть вплинути розмір облікової ставки Нацбанку, законодавчі ініціативи та економічна ситуація в країні. Політична складова, як ми бачимо, вже не впливає навіть на курс долара.

Всі банки працюють в умовах ринку і йдуть за загальним трендом. І коли прийде час, що дозволяє знизити ставки за вкладами, фінустанови цим скористаються. Адже саме розмір дохідності за вкладами впливає на вартість кредитів для населення.

Обирай депозит у надійному банку та отримай бонус від «Мінфіну»

Безумовно, це тільки одна з декількох складових вартості позик – є ще й апетит до ризику, і поведінка позичальників, які змушують банки формувати додаткові резерви. Але в будь-якому випадку, при дорогому ресурсі банки просто не в силах зробити кредити дешевше.

Гарантії для зростання

Суттєво вплинути на приріст обсягу депозитів може збільшення суми, гарантованої ФГВФО. Ринок в очікуванні таких змін. Адже це не тільки забезпечить приріст вкладів у всій системі, але і змінить середню суму депозитів.

Зараз українці «розбивають» вклади на кілька частин, підключаючи до цього процесу близьких людей. Адже незважаючи на те, що «банкопад» завершився і банківський ринок вже «не штормить», всі досить обережно підходять до питання заощадження великих сум.

Читайте також: Банкіри розповіли, що думають про скасування податку на дохід за депозитами

Якщо «зірки зійдуться» і, як мінімум, буде скасовано податок на доходи за вкладами, збільшиться сума, гарантована ФГВФО, знизиться облікова ставка НБУ і не відбудеться ніяких форс-мажорів, то вартість залученого ресурсу банками знизиться. А, отже, і кредити для населення в перспективі стануть не такими дорогими.