Чого точно не можна робити в кризу? — «Мінфін» зібрав п'ять порад, які допоможуть запобігти втратам.

Не скуповувати валюту

Ажіотаж не найкращий час для будь-яких покупок, а валюти тим паче. Наприклад, весь минулий рік і початок 2020-го були ідеальним часом для того, щоб запасатися валютою. Адже за результатами 2019-го гривня зміцнилася у відношенні до всіх інших світових валют.

Зокрема, за підрахунками НБУ, у відношенні до американського долара — на 14,5%, євро — на 16,2%. Зараз же кидатися в обмінки вже безглуздо. За тиждень «американець» подорожчав на 2,25 грн, і судячи з усього, це ще не межа.

Економісти попереджали: «У період паніки можуть завищувати курс до максимуму. Але важливо розуміти, що це гра спекулянтів, а не реальних учасників ринку. Потрібно зберігати здоровий глузд і не бігти обмінювати долари. Це краще зробити після того, як спаде паніка».

На майбутнє ж краще дотримуватися «золотого» правила – не складати всі яйця в один кошик і зберігати заощадження, як мінімум, у 3-х валютах, наприклад, 40% в гривні, по 30% в доларах і євро. Це дозволить у разі непередбачених ситуацій завжди мати гроші під рукою і застрахує від різких валютних коливань.

Не стежити щохвилини за інвестпортфелем

Доки фінансовий ринок трясе, дохідність портфелю буде зменшуватися. Але не варто, піддавшись паніці, не відриваючись стежити за активами, а тим більше, їх розпродавати. Найкраще, що може зробити інвестор в цей непростий час — залишити портфель в спокої і дочекатися зростання ринків. А це завжди відбувається, коли закінчується криза.

Зниження фінансових ринків не є рідкісною подією. Наприклад, з 1980 р. американський ринок пережив:

  • 12 корекцій з падінням більш 10%;
  • 8 ведмежих ринків з падінням більш 20%;
  • 5 повноцінних економічних рецесій, коли падіння економіки спостерігалося два квартали поспіль і провокувало відповідне зниження фондових ринків.

Після кожного обвалу йшов період зростання. Через два роки після падіння у 2008 р. фондовий ринок США відновив 85% вартості. Рано чи пізно, ринок відіграє й нинішнє падіння.

Проте є кілька розумних кроків, які все ж можна зробити. Однією з хороших ідей може бути зміна балансу портфеля: наприклад, придбати акції, щоб перерозподілити ресурси.

На майбутнє: не вкладайте всі кошти в єдиний інвестиційний інструмент. Краще диверсифікувати свій портфель вкладень не тільки за інструментами, але і за галузями, країнами, термінами, ліквідністю. Так ви частково застрахуєте себе від втрат.

Отримайте надбавку до дохідності з «Бонусом від Мінфіну»

Не набирати кредитів

Брати позику під час кризи — не найкраще рішення, адже може трапитися всяке. Так, в Україні ухвалили закон, який забороняє банкам в період з 1 березня до 30 квітня нараховувати пеню, штрафи, а також підвищувати відсотки за кредитами на споживчі потреби.

Але, по-перше, далеко не факт, що фінустанови будуть дотримуватися цього правила. Тож відстоювати своє право не платити пеню доведеться, швидше за все, в суді. По-друге, після 30 квітня платити за боргами все одно доведеться.

Читайте також: Штрафів не буде, але кредитну історію можна зіпсувати

А якщо трапиться так, що позичальник втратить роботу, або йому уріжуть зарплату, або інші непередбачені обставини? Як тоді розібратися з кредитними зобов'язаннями? Тому, якщо немає крайньої необхідності, краще відмовитися від запозичень і намагатися прожити на власні кошти.

На майбутнє: інвестуйте в себе – у свою освіту і розвиток. Освоюйте нові навички та спеціальності, особливо затребувані на ринку праці й популярні на фрілансі. Це стане своєрідним рятівним колом у будь-яку кризу.

Не скуповувати техніку

Епідемія коронавірусу та прийняті карантинні заходи викликали збої в ланцюжках поставок електроніки з Китаю у всьому світі. Вже сьогодні ринок техніки починає відчувати дефіцит.

Але бігти в магазини за телевізорами, комп'ютерами і смартфонами безглуздо. Це далеко не найвигідніше вкладення під час кризи. Сучасна техніка дуже швидко дешевшає. Про це, зокрема, свідчить недавній звіт американської BankMyCell, що спеціалізується на перепродажі старих смартфонів і гаджетів.

Так, вартість iPhone на вторинному ринку знижується на 24-33% в рік в залежності від моделі. З флагманами на Android ситуація ще гірша — вони в середньому втрачають в ціні 45% за рік.

Маючи вільні гроші, краще подумати над більш вигідним їх інвестуванням, як варіант – в акції компаній, що подешевшали. А якщо техніка – це просто хобі чи ви до неї відчуваєте слабкість, ніхто не заважає інвестувати у виробників електроніки.

На майбутнє: уникайте необдуманих, імпульсивних покупок. Підходьте до кожного придбання, як до інвестиції, і намагайтеся отримати максимальну користь і вигоду для себе.

Читайте також: Перебоїв з доставкою продуктів в магазини не буде — митниця

Не сипати грішми

Не треба сприймати кризу, карантин або пандемію, як кінець світу, і, вирішивши ні в чому собі не відмовляти, потурати всім своїм примхам. Будь-яка, навіть, здавалося б, патова ситуація закінчується.

Але гроші, якщо їх тринькати направо і наліво, можуть закінчитися набагато раніше. Якщо ви давно мріяли про MacBook Air або квадрокоптер, помрійте про них ще якийсь час. На найближчі кілька місяців краще оптимізувати витрати.

На майбутнє: ставтеся навіть до невеликих покупок, як до фінансових цілей, і накопичуйте на них планомірно. Визначте, скільки часу і яку суму треба відкладати на відпустку, придбання автомобіля або ремонт у квартирі. Створіть графік досягнення мети і слідуйте йому.

Дуже важливо виробити фінансову дисципліну. Привчивши себе вчасно платити за рахунками, не викидати гроші на вітер, правильно інвестувати, вкладати у свій розвиток, ви створите надійну «подушку безпеки», яка дозволить пройти з найменшими втратами кризи.