Ставки за депозитами зараз не на найвищому рівні. За даними НБУ, на 8 травня за 3-місячними депозитами фізосіб банки в середньому пропонували 11,25% річних. Середня дохідність за вкладами на 12 місяців становила 11,68% річних (Український індекс ставок за депозитами фізосіб). Це тимчасове зниження ставок, але ситуація така, що на даному етапі депозит став, швидше, ефективним механізмом захисту заощаджень від інфляції, ніж джерелом отримання підвищеного доходу.

Тим же, хто хоче заробити, доведеться ризикнути і пошукати альтернативні інструменти для інвестицій.

Наприклад, дохідність понад 20% річних пропонують компанії, які працюють зі споживчими боргами. Це можливо завдяки високій вартості таких кредитів. Одна з них — Simple Invest — нещодавно з'явилася в розділі «Бонус від «Мінфіну».

Редакція з'ясовувала, як працюють такі інвестиції.

Світовий досвід

Інвестиції у сферу небанківського кредитування ще в новинку для України, але на інших ринках така модель вже давно успішно працює.

Прикладами можуть послужити майданчики P2B та Р2Р кредитування, успішно працюють у світі. Перший Р2Р сервіс — Zopa — з'явився у Великобританії 15 років тому і досі відмінно себе почуває. За час своєї роботи компанія видала кредити на суму понад £3,55 млрд.

Згідно з оцінками Foundation Capital, до 2025 року обсяг світового ринку p2p-кредитів може зрости до $1 трлн.

Схожі сервіси вже з'явилися і в Україні. Це, наприклад, такі компанії як Finhub та MoCash. Перша успішно організувала сервіс взаємного кредитування між фізособами, коли одні люди інвестують тимчасово вільні кошти, а інші — можуть використовувати їх як позикові кошти без участі банку. Друга — надала можливість приватним особам фінансувати підприємців і бізнес-проекти, самостійно вирішуючи, якому позичальнику і на які цілі дати гроші в борг за заздалегідь обумовленою ставкою.

Чого ще дійсно не було в Україні, так це можливості інвестувати в ринок вже виданих кредитів. Хоча в світі ця індустрія набирає обертів. Найвідоміший проект — глобальний маркетплейс з інвестування в кредитний ринок — Mintos, який був створений у 2015 році. З його допомогою МФО з різних країн, включаючи Україну, сумарно залучили понад 5 млрд євро. В операції брали участь понад 289 тис. інвесторів з 66 країн. Серед українських МФО платформу Mintos використовують Alex Credit, SOS Credit, E-cash, Finko.

Аналог схожого сервісу з'явився в Україні — компанія Simple Invest. Вона була заснована в 2019 році двома українцями: IT-спеціалістом Сергієм Толмачем і експертом з кредитування Сергієм Халемендиком. Компанія увійшла до ТОП-50 техностартапів 2019 року за версією MC.today. Тепер її бізнес набирає обертів.

Кредити нарозхват

В Україні ринок небанківського кредитування активно розвивається. Кредити фізособам і бізнесу видають фінансові компанії, ломбарди, кредитні спілки. Проте, онлайн-майданчик Simple Invest сконцентрувався на роботі з мікрофінансовими організаціями (МФО). І не випадково. Минулого року українські МФО наростили обсяг кредитування на третину. За даними Нацкомфінуслуг, сума позик, яку видали фінансові компанії, майже досягла 80 мільярдів гривень. Цього року, не дивлячись на карантин і кризу, попит на мікрокредити продовжив зростати.

МФО кредитують на короткий термін і під високу ставку — в середньому 1-1,5% на день. Ставка 400-600% річних може виглядати страшно, але якщо гроші потрібні на короткий термін — 1-2 тижні, то підсумкова вартість позики виявляється підйомною для позичальника.

Значний попит на мікрокредити змушує компанії розширюватися. Як наслідок, зростає їх потреба в оборотних коштах. Щоб залучити гроші, МФО починають використовувати технології, вже успішно випробувані в інших країнах. Такі онлайн-майданчики як Simple Invest дозволяють їм поповнювати оборотні кошти за рахунок продажу прав вимоги за виданими позиками.

Як стати інвестором

Simple Invest — це маркетплейс, на якому зустрічаються продавці позик і приватні особи, готові вкладати гроші.

Процедура дуже проста.

Щоб стати інвестором, потрібно:

1. Зареєструватися на сайті Simple Invest та отримати доступ до особистого кабінету.

2. Заповнити паспортні дані для договору.

3. Внести гроші через інтернет-банкінг або касу банку.

4. Через місяць гроші з відсотками повернуться на карту.

«Продукт нескладний і не потребує глибоких фінансових знань. Розміщуючи депозит у банку, вкладник не зобов'язаний вникати в те, як він працює, в суть внутрішніх нормативів банку. Той же принцип діє і тут. Інструмент, який пропонує Simple Invest, у використанні схожий на депозит», — розповідає співзасновник Simple Invest Сергій Толмач.

Скільки можна заробити

Інвестори купують права вимоги за позиками не безпосередньо у МФО, а через Simple Invest. Компанія бере на себе зобов'язання моніторити портфель мікрофінансових організацій і відбирати для продажу тільки якісні позики. Компанія також стежить за платіжною дисципліною боржників і нараховує дохід. За управління портфелем Simple Invest бере комісію, а інвесторам сплачує фіксований дохід — 23% річних у гривні.

Як і у випадку з депозитом у банку, з суми доходу потрібно заплатити 18%-вий податок плюс 1,5% військового збору. Функції податкового агента виконує Simple Invest. Компанія оплачує податки з доходу клієнта в момент виведення грошей, а потім надає інвестору підтверджуючі документи.

Як керують ризиками

Мікрокредитування — ризиковий вид діяльності. У портфелях деяких МФО відсоток проблемних позик перевищує 40%. Під час кризи цей показник може ще зрости.

Якість портфеля залежить від того, наскільки ретельно МФО відбирає позичальників. Тому Simple Invest викуповує права вимоги за позиками, які видають тільки лідери ринку. Суть в тому, щоб співпрацювати з компаніями, які утримують низький рівень проблемної заборгованості за своїми портфелями кредитів.

«Ми вели переговори про викуп кредитних портфелів з десятком МФО, але для початку зупинилися на CashUp. Компанія працює на ринку четвертий рік. У них сильна експертиза у відсіюванні поганих позичальників за допомогою власного скорингу. Тому вона має один з кращих показників повернення позик серед конкурентів», — розповідає співзасновник Simple Invest Сергій Халемендик.

За час роботи на ринку CashUp видала понад 100 тис. кредитів на суму понад 200 млн грн. Станом на кінець жовтня 2019 року кредитний портфель МФО перевищував 16 млн грн.

За словами Сергія Халемендика, Simple Invest проводить аудит діяльності CashUp кожні 3 місяці. Крім того, Simple Invest за домовленістю з CashUp в реальному часі відстежує портфель позик, права вимоги за якими йдуть на продаж, і купує тільки ті, за якими немає прострочення.

Портфелі для інвесторів формуються з великої кількості позик. За рахунок цього знижується ризик того, що в них сконцентруються дефолтні кредити. В Simple Invest заявляють, що виплачують інвесторам 23% річних, незалежно від підсумкової якості кредитного портфеля — компанія бере ці ризики на себе.

Юридичні нюанси

Роботу маркетплейса Simple Invest забезпечують дві юрособи — ТОВ «Сімпл інвест» та його технічний партнер — ТОВ «Контрольний фактор». Обидві компанії офіційно зареєстровані в Україні.

«Сімпл інвест» володіє інтернет-майданчиком сервісу та забезпечує його роботу. «Контрольний фактор» є комісіонером, який укладає з клієнтами договори, викуповує на їх ім'я права вимоги за позиками МФО і виплачує дохід.

Як це працює зсередини

1) МФО приєднується до платформи Simple Invest і пропонує на продаж свій кредитний портфель.

2) Приватні особи, які хочуть придбати права вимоги за кредитами онлайн-МФО, також подають заявки на майданчику.

3) ТОВ «Контрольний фактор» укладає з приватними особами договір комісії. На його підставі інвестори вносять кошти, а «Контрольний фактор» викуповує на їх ім'я права вимоги за кредитами онлайн-МФО.

4) Всі клопоти зі збору заборгованості з позичальників та контроль за платіжною дисципліною бере на себе ТОВ «Контрольний фактор». Через термін, зазначений у договорі, компанія повертає інвестору гроші з відсотками.

5) ТОВ «Сімпл інвест»:

  • Забезпечує роботу онлайн-платформи для інвесторів і МФО.
  • Контролює роботу технічного партнера — ТОВ «Контрольний фактор».
  • Стежить за якістю кредитних портфелів, зареєстрованих на майданчику МФО.

Доступні інвестиції

Для придбання прав вимоги за позиками не потрібно володіти значним капіталом. Платформа Simple Invest дозволяє вкладати від 1 тис. до 100 тис. гривень. Мінімальний термін інвестування — 1 місяць. І це важлива перевага для інвестора. Короткий термін вкладення дає більший контроль над засобами — є щомісячна дата виходу з інвестиції без втрати дохідності. Передбачена також можливість подовжити термін співпраці і реінвестувати прибуток.

Гроші також можна вивести достроково. У цьому випадку вкладник втратить нараховані відсотки, але це нормальна практика, яка також працює і на ринку банківських депозитів до запитання.

Вклавши в права вимоги за кредитами 100 000 гривень і подовжуючи договір протягом року, можна заробити чистий дохід близько 20,6 тис. гривень (з урахуванням сплати податків і зборів). Це набагато більше, ніж банки зараз платять за депозитами.

Подібні інвестиції не варто розглядати як єдино можливий інвестиційний інструмент. Так, він дозволяє заробити майже вдвічі більше, ніж гривневий вклад у банку. Проте, він не володіє тими ж гарантіями, що банківські депозити. Вкладення у договори позики можуть бути хорошим доповненням до портфелю інвестицій, в якому будуть присутні депозити та інші інструменти для отримання пасивного доходу. Таким чином можна збалансувати ризики і збільшити дохідність. Інвестиції в ринок боргів підходять для цього якнайкраще.