► Читайте «Мінфін» у Instagram: головні новини про інвестиції та фінанси

Які овочі здорожчали найбільше

Найбільше подорожчали овочі: капуста (+221%), картопля (+151%), буряк (+86%). Також суттєво зросли ціни на пшеницю (69%), родзинки (55%) та горіхи (35%), які є головними інгредієнтами для приготування куті.

Деякі продукти подешевшали. Зокрема, гречка (-42%), морква (-35%), томатна паста (-20%) та короп (-16%).

«Ціни на овочі — основу багатьох традиційних різдвяних страв — значно зросли через неврожай, посуху, нестачу робочої сили, підвищення вартості дизпалива та ускладнення з логістикою. Особливо постраждали регіони, де ведуться бойові дії, зокрема Херсонська та Запорізька області, які були основними постачальниками цієї продукції. Руйнування Каховської ГЕС залишило без зрошення 94% систем у Херсонській, 74% у Запорізькій та 30% у Дніпропетровській областях. Загалом близько 5 млн гектарів землі стали непридатними для використання», — прокоментувала результати дослідження Ірина Грузинська, керівник сектора «Сільське господарство» у BRDO.

Читайте: Вартість новорічного столу зросла майже на чверть: як змінилися ціни

Методика проведення дослідження

Для розрахунку індексу «різдвяного кошика» експерти BRDO використали актуальні ціни великих продовольчих мереж з національним покриттям (Сільпо, Варус та Ашан).

До аналізу включено продукти, необхідні для приготування 12 традиційних різдвяних страв: куті, компоту, пісного борщу та голубців, тушкованої капусти, квасолі, маринованих грибів, печеного коропа, оселедця, пампухів, різдвяного калача та вареників з капустою.