► Читайте сторінку «Мінфіну» у фейсбуці: головні фінансові новини

Фінансова допомога

«Це залежить від успішності проведених переговорів, до $30 мільярдів може бути. Це з початку війни у перемовинах. Ми вже отримали $14, тобто до кінця року можемо отримати ще від $12 до $16 мільярдів», — сказав він.

Очільник Мінфіну додав, що вже у вересня Кабінет Міністрів очікує надходження по програмі макрофінансової підтримки від ЄС.

Програмою передбачено надання Україні 8 млрд євро. Але, вочевидь у вересні надійдуть не всі кошти — очікується декілька траншів.

Читайте: Мінфін планує залучити ще $14 мільярдів фінансової допомоги до кінця року

«В цілому ми відчуваємо підтримку. І я сподіваюсь, що ці посили, які дає президент, будуть почуті, і макрофінансова підтримка буде отримана Україною в повному обсязі», — сказав міністр.

За словами Марченка, наразі не можна говорити про свідоме затягування виділення коштів Україні з боку країн ЄС

«Ми навіть в Україні частково адаптувалися жити в умовах війни, то в Європі, в європейських країнах це зараз не є таким нагальним критичним фокусом. Це, можливо, причина.

Але в цілому ми відчуваємо підтримку. І я сподіваюсь, що ці посили, які дає президент, будуть почуті, і макрофінансова підтримка буде отримана Україною в повному обсязі", — впевнений він.

Читайте: Питання на $21 мільярд: на яких умовах Україна може заморозити зовнішній борг

Нагадаємо

Як писав «Мінфін», Україна до кінця року планує укласти угоду з Міжнародним валютним фондом (МВФ) на $15−20 млрд.