Хто отримає пакунок

Відповідно до постанови, дітям, народженим починаючи з 24 жовтня 2020 і до 1 липня 2021 року включно, має бути надано протягом 30 днів від моменту народження «пакунок малюка».

У випадку пошкоджень або недоукомплектування пакунку необхідно протягом 3 днів від моменту одержання допомоги скласти відповідний акт та звернутись до місцевих структурних підрозділів з питань соціального захисту.

А у разі недоотримання протягом 30 днів «пакунку малюка» з незалежних від отримувача причин передбачена виплата грошової компенсації.

Де можна отримати «пакунок малюка»

«Видаватимуть «пакунки малюка» у закладах охорони здоров'я. Якщо у медзакладі немає такої допомоги, її можна отримати в органах соціального захисту за місцем проживання або перебування», — нагадують в ОП.

Крім цього, уряд має затвердити порядок надання «пакунка малюка», передбачивши з 1 липня 2021 року можливість за бажанням батьків отримати замість натуральної допомоги відповідні кошти.

Читайте також: Монетизацію «бебі-боксів» пропонують все ж скасувати

Нагадаємо

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає відновлення видачі «пакунків малюка» батькам після народження дитини.

Чому повернули

За повернення цих пакунків депутати проголосували 30 вересня.

«Пакунок малюка» запровадили у 2018 році, але в липні 2020 уряд вирішив замінити його на грошову виплату у 5 тисяч гривень.

Зміни набули чинності з 1 вересня. Щоб отримати виплату, потрібно було звернутися до Приватбанку за соціальною карткою. Робити закупи за отримані гроші можна було лише в закладах торгівлі, які долучаться до публічного договору про реалізацію пілотного проєкту монетизації, а не в будь-яких магазинах.

Проте депутати не погодилися з такими змінами. Повернути саме натуральну допомогу просили і в Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ).