Без ілюзій

«Траншу не буде. У кого є якісь ілюзії - це не реально. Фізично, календарно зараз ми не встигаємо. Траншу в цьому році не буде», - заявив Милованов.

Милованов зазначив, що до кінця року Україна може прийняти місію МВФ і досягти домовленостей на робочому рівні. За його словами, це дозволить Україні залучити фінансування з прийнятною процентною ставкою від інших кредиторів.

Читайте також: «Рухаємося далі»: Глава НБУ розраховує на другий транш від МВФ в цьому році

«Таке досягнення домовленостей дає позитивний сигнал ринкам і дозволить Україні залучити фінансування за прийнятними відсотками на той період, поки триватимуть переговори з МВФ», - заявив Милованов.

Які умови МВФ поставив Україні

Як повідомляв «Мінфін», 12 червня МВФ оприлюднив текст Листа про наміри та Меморандуму про економічну та фінансову політику за новою 18-місячною Програмою Stand-by для України.

У цих документах перераховуються умови, які повинні виконати уряд України і НБУ, щоб отримати решту коштів від МВФ ($2,9 мільярда).

Читайте також: Червоне світло для розширення пільг «спрощенцям» і зниження пенсійного віку

Найближчі структурні маяки

  • до кінця червня — затвердження планів скорочення проблемних кредитів державних банків.
  • до кінця серпня — перегляд всіх тарифів на опалення і прийняття спрощеної процедури зміни домогосподарствами постачальника послуг.
  • до кінця вересня — підготовка нових організаційних структур і системи для ДПС і ДМС з тим, щоб з 1 січня 2021 року вони діяли як дві окремі єдині юридичніособи.
  • до кінця вересня — посилити корпоративне управління на державних підприємствах, у тому числі розширити повноваження наглядової ради «Нафтогазу».
  • До кінця жовтня цього року Україна повинна внести зміни в закон про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та інші закони з метою вдосконалення механізму ліквідації банків та повернення активів.
  • До кінця жовтня також потрібно внести зміни в закон про Вищу раду правосуддя для поліпшення процесу відбору кандидатів.
  • До кінця листопада цього року повинні бути внесені зміни в закон про банківську діяльність, підготовлені у співпраці з МВФ і Світовим банком, для того щоб заповнити прогалини щодо ефективної практики корпоративного управління і розширити повноваження НБУ.
  • До кінця березня 2021 року, згідно з меморандумом, Державна аудиторська служба України з участю незалежних аудиторів повинна провести перевірку цільового використання бюджетних коштів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом.

Нагадаємо

12 червня Україна отримала $2,1 млрд першого траншу від МВФ.