Що очікують в НБУ

«Ми не очікуємо повторення березневих подій на валютному ринку, тому що в березні це було щось нове, була паніка по всьому світу, і ніхто не розумів, що робити», — сказав Лупін, відповідаючи на питання про реакцію нацвалюти на повторний локдаун.

Читайте також: Карантин і сплата податків: чи є у гривні шанс зміцнитися до долара США

Чиновник Нацбанку пояснив, що на ослаблення гривні в березні, зокрема, вплинула паніка у нерезидентів, які намагалися швидко вивести і оперативно закрити свої інвестиції в країні.

Він також уточнив, що аналогічної тактики нерезиденти дотримувалися не тільки в Україні, а й у всіх країнах, що розвиваються.

Читайте також: Власники депозитів можуть обвалити гривню: що з цим робити

Нагадаємо

На початку карантину (березень-квітень) на готівковому і безготівковому ринках спостерігалося різке зростання курсу долара. На початку квітня курс був на рівні 27,85 грн/$, а до кінця місяця вже опустився нижче позначки 27,00 грн/$.

У першій декаді квітня долар якийсь час торгувався біля позначки 27,40 грн/$. Потім долар просів до рівня 27,20 грн/$.

Зміцненню гривню сприяла «посівна» і зниження градуса напруженості навколо Приватбанку, після того як Рада в першому читанні проголосувала за «антиколомойський» закон. Продавці валюти повернулися на ринок.

Траплялися невеликі скачки долара, викликані в основному виходом нерезидентів з гривневих ОВДП, а також очікуваннями відшкодування ПДВ. Але в результаті місяць все одно завершився курсом нижче позначки 27,00 грн/$.