Що відомо

Це вже третя зміна керівника ЦБ за останні 16 місяців. Новим главою Центробанку призначений колишній міністр фінансів Наджи Агбал.

Причина звільнення

Причиною звільнення Мурата Уйсала WSJ називає нездатність керівництва ЦБ запобігти різкому падінню вартості турецької ліри. З початку року ліра подешевшала до долара на 30% і стала найбільш знеціненною валютою серед країн з економікою, що розвивається.

Черговий виток падіння вартості ліри почався після 22 жовтня, коли Центробанк прийняв рішення не підвищувати облікову ставку і залишити її на рівні 10,25%, хоча економісти прогнозували подальше підвищення ставки. У вересні ЦБ Туреччини підняв облікову ставку на 2% вперше за два роки.

Читайте також: Курс турецької валюти вперше в історії впав нижче 8 лір за долар

Політику ЦБ щодо підвищення облікової ставки відкрито критикував президент Ердоган. На його думку, такі кроки стимулюють інфляцію.

Уряд також підтримував політику низьких процентних ставок, завдяки якій в країні стабільно зростав попит на споживчі та комерційні кредити.

Але політика низької облікової ставки привела до скорочення валютних резервів країни.

Посилаючись на думки економістів, WSJ передбачає, що інфляція в Туреччині досягне двозначних показників, якщо ЦБ країни не повернеться до політики підвищення облікової ставки.

Нагадаємо

  • 4 листопада агентство Bloomberg опублікувало дослідження, згідно з яким турецька ліра визнана найгіршою валютою 2020 року.

  • 8 травня 2019 року відбулася рекордне падіння турецької ліри по відношенню до долара (7,3 ліри за долар). Тоді уряд Туреччини заборонив банкам Citigroup, BNP Paribas і UBS проводити транзакції в лірах.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі