Що це значить для підприємців

Тепер ФОПи зможуть безкоштовно відстежувати всі зміни у державних реєстрах, а також подавати звіти в податкову і платити податки через Opendatabot без купівлі преміум-тарифу. 

Читайте також: ФОПи зможуть платити податки в Опендатабот (інструкція)

Як було раніше

Раніше можна було стежити за ФОП у всіх реєстрах тільки з професійним обліковим записом, який коштує 270 грн/міс. Тепер же всі сервіси для ФОПа можна отримати у звичайному обліковому записі.

Для цього достатньо підтвердити ваш акаунт за допомогою електронного цифрового підпису (ЕЦП).

За словами засновника сервісу, професійні акаунти все одно залишаються в Opendatabot. Вони дають можливість малому бізнесу і юристам моніторити 10 компаній або 10 судових справ.

Читайте також: У Мінцифри розповіли, як відкрити ФОП на порталі «Дія»

«Ми вже прибуткові й маємо можливість запускати безкоштовні сервіси для ФОПів, яких ми вважаємо основою нової української економіки», — пояснив для сайту AIN Олексій Іванків.

Opendatabot доступний в месенджерах Viber, Telegram і Messenger, а також на iOS і Android.

Які можливості дає Opendatabot

  • Моніторити зміни в єдиному державному реєстрі (ЄДР): поява податкового боргу, зміна групи єдиного податку та статусу платника ПДВ.
  • Здавати податкові звіти та сплачувати податки.
  • Ставити підпис за допомогою ЕЦП і обмінюватися договорами, рахунками тощо.
  • Відстежувати зміни у реєстрі нерухомості, стежити за єдиним реєстром боржників.

Читайте також: В Україні суд вперше визнав фізичну особу банкрутом

Раніше повідомлялося

Державна податкова служба планує вже в листопаді запустити бота Тaxsevicebot.

За словами голови відомства, «на першому етапі можна буде отримати і стан розрахунків з бюджетом, і реєстраційні дані, облікові дані, повідомлення про результати оброблення документів, нагадування про необхідність надати звітність і сплатити податки».

Пізніше платники податків зможуть попередньо заповнювати звітність по єдиному податку, отримувати повідомлення про виникнення податкової заборгованості та оплатити її «в два кліки».