Про це написав у фейсбуці голова парламентського комітету Данило Гетманцев, закликавши направляти до комітету пропозиції до законопроєкту.

Що пропонують

Законопроєкт пропонує визначити базою оподаткування оціночну вартість нерухомості або його частини, визначеної суб'єктом оціночної діяльності відповідно до законодавства.

За словами Гетманцева, масова оцінка нерухомості в межах населеного пункту, результати якої використовуються для цілей оподаткування, проводиться раз на п'ять років, за межами населених пунктів — раз на 10 років.

Читайте також: Коли 570 тисяч жителів столичних «хрущовок» отримають нове житло

Для нововведеного об'єкта нерухомості базою оподаткування є оціночна вартість на дату набуття права власності на об'єкт.

Ставку податку для житлової та нежитлової нерухомості встановлюють органи місцевого самоврядування залежно від розташування і типу нерухомості. Вона становить, відповідно, не більше 0,2% і 0,3% від оціночної вартості об'єкта за 1 кв. м.

Читайте також: Податок на житло хочуть рахувати по-новому: що пропонують в Раді

При цьому, якщо у власності фізособи більше п'яти об'єктів житлової нерухомості, то для шостого і кожного наступного об'єкта по зростанню оціночної вартості ставка податку застосовується з коефіцієнтом 3.

Законопроєкт також передбачає виключення всіх пільг зі сплати податку на нерухомість. Однак місцева влада має право встановлювати пільги у вигляді зменшення ставки або введення режиму звільнення від сплати податку на певній території.

Не обкладати податком пропонують тільки житлову нерухомість пенсіонерів, осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, неповнолітніх і недієздатних осіб, за умови, що вони володіють лише одним об'єктом нерухомості і його оціночна вартість не перевищує 300 (для міст понад 1 млн жителів) і 100 (менше 1 млн) мінімальних зарплат для квартир, і відповідно 600 і 250 «мінімалок» для будинків.

Читайте також: Податок на нерухомість. Що пропонують змінити

Крім того, документ пропонує віднести деякі інженерні споруди і підземні та надземні паркінги до об'єктів нежитлової нерухомості.