Що кажуть у Фонді

«Запуск комплексної електронної системи доступу до інформації про активи та доходи високопоставлених осіб в 2016 році був і залишається критично важливим кроком вперед у боротьбі з корупцією, і його не потрібно скасовувати», — відзначили в МВФ.

Найважливішим елементом взаємодії МВФ з Україною протягом останніх років залишається створення ефективної антикорупційної бази, наголосили в МВФ.

Читайте також: Кабмін зобов'язав НАЗК відкрити заблокований доступ до реєстру е-декларацій

«Підтримка та посилення ефективності всіх антикорупційних інституцій в Україні є ключовим фактором для розгортання більш потужного і рівного зростання, а отже, є важливим зобов'язанням за програмою, яка була підтримана МВФ».

Читайте також: Скасування е-декларування: В ЄС можуть призупинити безвіз для України

Як наголосили у Фонді, «дискусії з проблемних питань тривають».

Передісторія

  • 28 жовтня НАЗК закрило доступ до реєстру електронних декларацій чиновників на виконання рішення Конституційного суду.
  • Напередодні КСУ визнав неконституційними ряд положень закону «Про запобігання корупції» та кримінальну відповідальність за недостовірну інформацію в деклараціях чиновників. По суті — скасував відповідальність за незаконне збагачення.

Читайте також: КСУ скасував е-декларації і відповідальність за незаконне збагачення. Що кажуть у президента

  • На терміновому засіданні РНБО 29 жовтня Зеленський закликав правоохоронців розібратися, як і на якій підставі приймалося рішення КС по НАЗК, запевнивши, що реєстр декларацій продовжить роботу, незважаючи ні на що.
  • КС у своєму рішенні зазначив, що кримінальна відповідальність за недостовірне декларування є надмірним покаранням. Тобто негативні наслідки, які відчуває злочинець, нібито непропорційні тій шкоді, яку він завдав або міг завдати.

Читайте також: Е-декларування. Кому загрожує кримінальна відповідальність

  • 29 жовтня Кабмін зобов'язав НАЗК відновити доступ громадян до реєстру е-декларацій чиновників.
  • 30 листопада стало відомо, що Президент Зеленський подав у Раду проект закону, яким пропонує припинити повноваження всього складу Конституційного суду.