«Щойно на позачерговому засіданні уряду за участю президента України Володимира Зеленського на виконання рішення РНБО ухвалили розпорядження, яким зобов'язали НАЗК невідкладно відновити доступ громадянам до реєстру декларацій чиновників і забезпечити механізм їх спецперевірки!» — написав Немчинов.

Читайте також: Скасування е-декларування: В ЄС можуть призупинити безвіз для України

30 листопада стало відомо, що Президент Зеленський подав у Раду проект закону, яким пропонує припинити повноваження всього складу Конституційного суду.

Про це повідомляється на сайті парламенту. Документ визначено як невідкладний.

Передісторія

28 жовтня НАЗК закрило доступ до реєстру електронних декларацій чиновників на виконання рішення Конституційного суду.

Напередодні КСУ визнав неконституційними ряд положень закону «Про запобігання корупції» та кримінальної відповідальності за недостовірну інформацію в деклараціях чиновників, по суті — скасував відповідальність за незаконне збагачення.

Читайте також: КСУ скасував е-декларації і відповідальність за незаконне збагачення. Що кажуть у президента

В Офісі президента України, коментуючи рішення Конституційного суду скасувати кримінальне покарання за недостовірне декларування, заявили, що, «незважаючи на протидію, відповідні інструменти в законодавстві України будуть збережені або, в крайньому випадку, відновлені».

Пізніше в суді, по суті, визнали, що хотіли тим самим «захистити суддів від тиску», але при цьому не могли виділити в своєму рішенні лише категорію суддів, а тому скасували відповідні норми для всіх категорій чиновників.

Читайте також: Е-декларування. Кому загрожує кримінальна відповідальність

На терміновому засіданні РНБО 29 жовтня Зеленський закликав правоохоронців розібратися, як і на якій підставі приймалося рішення КС по НАЗК, запевнивши, що реєстр декларацій продовжить роботу, незважаючи ні на що.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі