Що впливатиме на ціни в кінці року

У Нацбанку прогнозують, що прискорення зростання цін наприкінці року буде зумовлене, насамперед, подальшим відновленням економічної активності на тлі збереження м'якої монетарної та фіскальної політики, а також подорожчанням енергоносіїв.

Читайте также: У липні-серпні інфляція була нижчою цільового діапазону — НБУ

Прогноз на 2021 рік

У 2021 році зростання споживчих цін, за прогнозом НБУ, прискориться до 6,5%. Цьому сприятиме пожвавлення економіки, ефект від цьогорічного послаблення гривні, а також значне підвищення мінімальної зарплати, що пожвавить внутрішній попит.

Утім, вихід за верхню межу цільового діапазону буде тимчасовим. Національний банк допускає короткочасне відхилення інфляції від цілі, щоб економіка швидше повернулася на шлях стійкого зростання. Водночас планує застосувати монетарний інструментарій для повернення інфляції в 2022 році в цільовий діапазон.

Читайте також: Що подорожчало і що подешевшало. Інфляція у вересні — НБУ

Прогноз щодо ВВП

Прогноз ВВП на поточний рік залишається незмінним. Економіка скоротиться на 6% у 2020 році, однак у наступні роки повернеться до зростання на рівні близько 4%, зазначають в НБУ.

Скорочення економіки за підсумками року є наслідком, насамперед, складного для бізнесу 2 кварталу, коли діяли жорсткі карантинні обмеження.

Читайте також: МВФ поліпшив прогноз для української економіки

Відновлення споживчого та інвестиційного попиту в другому півріччі компенсуватимуть гірший урожай аграрного сектору та менший фіскальний імпульс.

Основним драйвером росту ВВП на рівні 4% у 2021-2022 рр. залишатиметься приватне споживання. Економічне зростання підтримають фіскальні стимули, м’яка монетарна політика та відновлення зовнішнього попиту.

Важливою передумовою такого сценарію є відсутність у майбутньому жорстких карантинних обмежень як в Україні, так і у світі, кажуть в НБУ.

Нагадаємо

  • У вересні інфляція залишалася нижчою цільового діапазону 5%+/-1 в.п. Унаслідок збільшення пропозиції продуктів харчування темпи зростання споживчих цін сповільнилися до 2,3% у річному вимірі.