«Пакунок малюка» повертається

Документ вносить зміни до закону «Про державну допомогу сім'ям з дітьми». Йдеться про відновлення натуральної допомоги «пакунок малюка», яку видаватимуть протягом 30 днів після народження дитини.

Читайте також: Монетизацію «бебі-боксів» пропонують все ж скасувати

Хто може отримати допомогу

Закон уточнює перелік громадян, які можуть отримати такий пакунок, якщо немає батьків. Це, зокрема, можуть бути усиновлювачі, патронатні вихователі, прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни новонародженої дитини.

Де можна отримати «пакунок малюка»

«Видаватимуть «пакунки малюка» у закладах охорони здоров'я. Якщо у медзакладі немає такої допомоги, її можна отримати в органах соціального захисту за місцем проживання або перебування», — нагадують в ОП.

Крім цього, уряд має затвердити порядок надання «пакунка малюка», передбачивши з 1 липня 2021 року можливість за бажанням батьків отримати замість натуральної допомоги відповідні кошти.

Чому повернули

За повернення цих пакунків депутати проголосували 30 вересня.

«Пакунок малюка» запровадили у 2018 році, але в липні 2020 уряд вирішив замінити його на грошову виплату у 5 тисяч гривень.

Зміни набули чинності з 1 вересня. Щоб отримати виплату, потрібно було звернутися до Приватбанку за соціальною карткою. Робити закупи за отримані гроші можна було лише в закладах торгівлі, які долучаться до публічного договору про реалізацію пілотного проєкту монетизації, а не в будь-яких магазинах.

Проте депутати не погодилися з такими змінами. Повернути саме натуральну допомогу просили і в Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ).