Що передбачає законопроєкт

Законопроєкт спрямований на спрощення отримання Карт побиту з метою отримання роботи, що дозволить іноземцям швидше легалізуватися і почати працювати в Польщі. Зокрема, в документі пропонується відмовитися від необхідності надання договорів на оренду житла іноземцем, спростити процедуру отримання нової Картки побиту при зміні роботодавця, розширити перелік причин, за якими не потрібно вносити зміни в Карту побиту (наприклад, зараз при зміні посади навіть у межах однієї компанії потрібно змінювати Карту). Так само пропонується спростити процедуру отримання Карти і дозволів для роботи для сезонних працівників.

Читайте також: Робота в Польщі. Білоруси почали конкурувати з українськими заробітчанами

«Спрощення процедур легалізації перебування в Польщі — гарний спосіб утримати трудових мігрантів у країні і позбавити польський уряд необхідності наймати додаткову армію чиновників, які і так не можуть впоратися з масивом документів від іноземців», — підкреслює віце-президент компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal Кароліна Богдевіч.

В першу чергу це торкнеться українських громадян як найбільш численної категорії претендентів на ВНЖ в Польщі.

Зараз процедура отримання Карти побиту забюрократизована. Бувають випадки, коли через це людям доводиться чекати Карту кілька років. У той же час навантаження на відомства у справах іноземців значно зросло через пандемію. В першу хвилю коронавіруса навесні відомства були закриті, зараз багато хто став йти на карантин після виявлення інфікованих серед чиновників.

Станом на липень 2020 року 237 тис. громадян України з майже 0,5 млн іноземців мають Карти побиту.

«Після закінчення пандемії ми прогнозуємо значне збільшення потоку українців, які бажають отримати Карту побиту і залишитися працювати в Польщі. Польський уряд надав легітимності перебуванню українців, які приїхали до Польщі по біометрії або робочій візі на весь період пандемії. Однак після її закінчення в іноземців буде всього 30 днів на легалізацію свого перебування. Відповідно навантаження на відомства і час очікування Карт може зрости», — підсумовує Кароліна Богдевіч.

Читайте також: Завдяки українським заробітчанам ВВП Польщі щорічно зростає на + 0,5%

Українські мігранти в Польщі: цікаві цифри

  • У Польщі за станом на середину літа поточного року перебувають від 900 тис. до 1,1 млн українських мігрантів (дані дослідження Варшавської школи економіки Павела Стшелецького та Якуба Гровіца, а також Роберта Вишинського з Національного банку Польщі).
  • У травні Польща вирішила послабити карантин для сезонних працівників, які приїжджають зі Східної Європи. Вони можуть починати працювати з першого ж дня після приїзду, без проходження двотижневої самоізоляції.
  • Українські заробітчани в Польщі часто працюють в умовах, які відрізняються від правил для поляків: їхній робочий день довший, вони займаються менш кваліфікованою роботою та отримують меншу заробітну плату.
  • Працівники з України протягом 2013-2018 років забезпечили середнє щорічне зростання економіки Польщі на 0,5% — це одна сьома (13%) від загальної динаміки ВВП країни за цей період.
  • За оцінками Національного банку України, в 2019 році гастарбайтери переказали в Україну $12,017 млрд. Всесвітній банк оцінив обсяги переказів трудових мігрантів в Україну майже в $16 млрд за підсумками 2019 року.
  • У 2020 році, прогнозує НБУ, обсяги грошових переказів українських трудових мігрантів з Польщі складуть близько $10 млрд.
  • «Соціальний пакет» від польського уряду мотивує українців, які мають ВНП у Польщі з доступом до ринку праці, залишитися в Польщі на тривалий термін і перевезти сім'ю. З 2019 року українці можуть щомісяця отримувати 500 злотих (близько 3600 грн) допомоги на кожну дитину в рамках програми «Сім'я 500+». Щорічно до нового навчального року українські сім'ї можуть розраховувати на 300 злотих на дитину-школяра за програмою «Добрий старт 300+» для збору в школу.
  • З 1 серпня 2020 року для українців доступний туристичний бон, що має підтримати сімейний відпочинок і внутрішній туризм у Польщі в зв'язку з пандемією. Також польський уряд підтримує незаможні українські сім'ї харчовими наборами до свят, виплатами соціальних стипендій для студентів сімей з невисоким доходом, а працюючі у Польщі українці згодом можуть розраховувати на польську пенсію.

Читайте також: Рецепт від трудової міграції: утримати свої кадри плюс вкрасти чужі