Про що сказав міністр

«Впевнений, що саме громади, люди на місцях найкраще знають, як ефективно використовувати земельний ресурс, наповнювати місцеві бюджети, розвивати регіон, створювати нові стандарти життя», — зазначив Петрашко.

Читайте також: За скільки зможуть купити землю інвестори і чи є в цьому сенс

Міністр акцентував, що до кінця року очікується прийняття законопроєктів 2194 і 2195:

  • Перший з них запроваджує дерегуляцію у сфері земельних відносин, мінімізує контакт громадянина з чиновником та запроваджує цифрову трансформацію Держгеокадастру.
  • Другий передбачає запровадження електронних аукціонів. Це, вважає міністр, — можливість для кожного українця взяти участь в аукціоні та після перемоги започаткувати своє фермерське господарство.

Читайте також: Податок 6000 гривень за гектар землі. Прем'єр прокоментував ідею

Раніше повідомлялося

  • Президент Володимир Зеленський 15 жовтня підписав указ про передачу 2 млн га земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності.
  • Верховна Рада 31 березня 2020 року на позачерговому засіданні ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». 28 квітня президент його підписав.
  • Закон з 1 липня 2021 року скасовує мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. З липня 2021 року до 1 січня 2024 року діятимуть обмеження на купівлю землі: не більше 100 га в одні руки. До 2024 року купувати землю зможуть лише фізичні особи.