За словами Демківа, зараз експерти приділяють значну увагу кадровим змінам у Нацбанку та співпраці з МВФ, оскільки є побоювання, що Україна повторить рух, який був у 2010-2013 роках.

«Тоді спершу проводились спроби реформ, однак вони швидко зупинились. На цьому фоні зовнішні ринки були прихильні до України, держава могла відносно дешево залучати кошти, не співпрацюючи з МВФ. Влада могла тримати курс на рівні 8 грн/$, субсидіювати ціну на газ і завдяки цьому підтримувати електоральний рейтинг. Коли ж резерви закінчились, це призвело до обвалу курсу», — пояснив Демків.

За його словами, є побоювання, що НБУ виконує роль свого роду «канарок у шахті», які першими сигналізують про те, що країна рухається в неправильному напрямі. Тому МВФ, ймовірно, уважно стежитиме за ситуацією в Нацбанку.

В НБУ очікуються звільнення

Сьогодні, 16 жовтня, Рада НБУ планувала провести засідання та звільнити на ньому першу заступницю голови НБУ Катерину Рожкову і заступника голови Дмитра Сологуба.

Також, за інформацією ЗМІ, в ході засідання їм планували вручити підозри.

За даними «Мінфіну», розгляд цього питання було перенесено на наступне засідання Ради НБУ 27 жовтня.

Нагадаємо, на засіданні Ради Нацбанку 2 жовтня було оголошено догану і заявлено про недовіру двом членам правління Нацбанку — Катерині Рожковій і Дмитру Сологубу. Причина — порушення розпорядчих актів Нацбанку.

Читайте також:Рожкова прокоментувала рішення Ради НБУ: «Це перемога минулого над майбутнім»

Рожкова пояснила, що отримала догану від Ради Нацбанку, тому що спілкувалася зі ЗМІ.