Що було

«Досвід практично всіх змін рівня акцизу в минулі роки свідчить, що різке і позапланове підвищення ставки акцизного податку на тютюнові і тютюнововмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) призводить насамперед до зростання частки нелегального ринку, що, в свою чергу, негативно позначається на надходженнях цього податку в державний бюджет", — йдеться у зверненні.

За словами експертів Федерації, прикладом такої неефективності є 2019 рік, коли загальне підвищення ставок досягло 30,8%, через що держбюджет за рік недоотримав понад 13 млрд грн, або майже третину від всіх запланованих надходжень тютюнового акцизу.

Читайте також: Фіскальна політика повинна мати в основі здоровий глузд — ЄБА

Що може бути

«Таке різке підвищення ставки фактично знищить легальний ринок нової категорії тютюнових виробів для електричного нагріву, адже ціна на них буде значно вище, ніж в сусідніх країнах. Відповідно, ринок заповнить нелегальний, або ще гірше — контрафактний продукт, з якого жодних податків не буде сплачено», — переконані у ФРУ.

Натомість ФРУ пропонує при доопрацюванні законопроєкту №4101 передбачити зростання акцизу на ТВЕН на 50% з 2021 року.

Фахівці Федерації також закликають зберегти мораторій на проведення перевірок до кінця дії карантину, зберегти ставку акцизного податку на пиво на поточному рівні, скоротити терміни отримання марок акцизного податку на тютюнові вироби та відкласти пропоноване підвищення ставки податку на викиди двоокису вуглецю.

Нагадаємо

23 вересня у Верховній Раді України зареєстровано урядовий проєкт закону №4101 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Читайте також: В Україні введуть електронні акцизи. Додаткове обладнання закуповувати не будуть