Податок скасують?

«Однією з моїх пропозицій цього року до уряду було скасування податку на доходи за депозитами фізосіб. На жаль, у Мінфіну ця пропозиція не знайшла відгуку. Причини абсолютно зрозумілі», – розповів голова НБУ.

Читайте також: Банкіри розповіли, що думають про скасування податку на дохід по депозитах

За словами Шевченка, регулятор повернеться до цього питання.

«У більшості країн інвестиційних інструментів в арсеналі фізичних осіб значно більше, в Україні ж це або депозити, або ОВДП і крапка. Ще є нерухомість, яка не є інвестиційним інструментом, але виступає реальною альтернативою першим двом. З огляду на нинішню ситуацію хотів би повернути привабливість такого інвестиційного інструменту, як депозити. Річ у тім, що коли у нас відсоткові ставки були на рівні 25%, це оподаткування доходу не було настільки значущим. Сьогодні, коли дохідність за депозитами, особливо валютними, знизилася, це оподаткування має суттєвий вплив на перерозподіл фінансових ресурсів», – пояснив голова НБУ.

Читайте також: Податок на доходи від депозитів цього року не скасують. У наступному — можливо — НБУ

Окрім цього, Шевченко наголосив, що підтримує ідею перезапуску фондового ринку в Україні, яку раніше озвучував прем’єр-міністр, через обмеженість фінансових інструментів.

Спроби скасувати податок вже були

Податок на дохід за депозитами населення існує з 2014 року.

У листопаді 2019 року у Верховній Раді депутати зареєстрували законопроект, який передбачає скасування податку на дохід за депозитами.

З аналогічною ініціативою у грудні 2019 року виступила Рада Нацбанку. Вона рекомендувала Кабінету міністрів ініціювати законопроект про скасування податку на відсотки з депозитів і збільшення суми відшкодування за вкладами за рахунок ФГВФО з 200 тис. грн. до 500 тис. грн.