Хто ж насправді наповнює скарбницю і скільки платить кожен з нас, розповіла liga.net. «Мінфін» публікує скорочену версію статті.

Які існують податки

В Україні існує сім державних податків: на доходи фізосіб, на додану вартість (ПДВ), акцизи, податок на прибуток підприємств, екологічний податок, рента і податок на землю. Також існують місцеві податки — єдиний податок для юросіб та фізичних осіб підприємців (ФОПів) і податок на майно.

Податок

Тип

Ставка

На доходи фізосіб (податок на дохід)

Державний

18%

Військовий збір

Державний

1,5%

На додану вартість (ПДВ)

Державний

20%

На прибуток підприємств

Державний

18%

Акцизи

Державний

Залежно від товару

Екологічний

Державний

Залежно від речовини

Рента

Державний

Різні

Земельний

Державний

0,1%-3%

Єдиний податок для ФОП

Місцевий

3-5%

На майно

Місцевий

Різні

Але не всі державні податки і збори на 100% йдуть до центрального держбюджету. Децентралізація торкнулася не тільки територіального устрою країни, а й фінансів. Завдяки реформі місцеві бюджети збільшилися за п'ять років на 200 млрд грн: з 68 млрд у 2014-му до 275 млрд грн у 2019 році.

Окремо від податків виділяють державні і місцеві збори. На національному рівні їх сплачують ті, хто користується радіочастотами, а також водними, лісовими та природними ресурсами країни. Місцевих же всього два — збір за паркування і туристичний.

Порівняно з європейськими країнами сумарне податкове навантаження на український бізнес суттєво вищий, ніж в Європі та Центральній Азії. За даними Doing Business, середня українська компанія повинна віддавати на податки і збори приблизно 45,2% від свого прибутку, в той час як середній показник за регіоном — 31,9%.

Доходи держави

Податок на додану вартість (ПДВ) — головний годувальник країни. З 1992 року він майже завжди мав найбільшу вагу в держбюджеті. ПДВ сплачують усі учасники виробничого і торгового ланцюжків. Виробники і посередники перекладають своє навантаження сплати ПДВ на наступного покупця у ланці, в кінці якої буде якраз простий споживач. А ось йому, а точніше вам, — ПДВ вже ніхто не повертає. Останні 10 років ПДВ становить від 35-43% усіх доходів бюджету.

Читайте також: Як платити податки з доходу від інвестицій в Україні

Також на громадян припадає друга найбільша стаття доходів бюджету — податок на доходи з фізосіб (близько 25% всіх надходжень).

Якщо говорити про конкретні суми, то у 2019 році ПДВ приніс українському зведеному бюджету 378 млрд грн, доходи з фізосіб — 275 млрд грн, податок на прибуток підприємств — 117 млрд грн.

ПДВ займає найбільшу частку доходів не тільки в Україні. Така сама ситуація в Литві, Угорщині, Естонії. Але в більшості розвинутих країн податок на дохід превалює над іншими — так в Данії, Канаді, США, Італії.

В Україні ж є ще один обов'язковий платіж, який не вважається податком (хоча по суті таким є). Це — єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Внесок стягується із заробітної плати кожного штатного працівника і йде до Пенсійного фонду. Його ставка становить 22%. Якщо скласти збори від ЄСВ і податку на дохід, то сумарно вийде понад 500 млрд грн, що на третину більше, ніж весь ПДВ.

Куди йдуть гроші

Соціальна допомога «з'їла» минулого року понад 576 млрд грн (35% всіх державних витрат, порахували у проекті cost.ua). У соцдопомозі більшу частину становлять пенсії — 445 млрд грн. З цієї суми близько 190 млрд грн — дотація держбюджету, а близько 250 млрд — гроші Пенсійного фонду, який наповнюється за рахунок ЄСВ. 130 млрд грн соцдопомоги — це субсидії, виплати непрацездатним, неповнолітнім тощо.

У той же час у статистиці пенсії з держбюджету і Пенсійного фонду розділяють, а інша соцдопомога йде окремим рядком, тому дуже мало українців усвідомлюють, яка частина бюджету витрачається на «соціалку».

Читайте також: 10-відсоткове навантаження на зарплату замість 22%: чому айтішники проти

Освіта — друга після «соціалки» — 267 млрд грн (з яких 115,2 млрд — середня освіта).

Також у трійці найбільших витрат держави — виплати відсотків за боргами (120 млрд грн).

Хто найбільші платники податків

Серед компаній найбільше податків у скарбницю сплатила група компаній Нафтогазу — 81 млрд грн у 2019 році. Ця цифра міститть ПДВ, податок на дохід, акцизи, податок на прибуток дочірньої компанії — Укргазвидобування (47,6 млрд грн) і самого Нафтогазу (34,1 млрд грн). Найбільший відсоток від Укргазвидобування принесла рента — 25,3 млрд грн (або 53% від усіх податків державної компанії).

Якщо проаналізувати податкові надходження від різних галузей (згідно із КВЕД), то найбільше бюджету приносить видобувна промисловість і розробка кар'єрів (в середньому 41,6 млрд на місяць), професійна, наукова і технічна діяльність (33,1 млрд) і постачання електроенергії, газу (22,2 млрд).

Хто завинив бюджету

Понад мільйон фізичних і юридичних осіб станом на 25 серпня 2020 року заборгували Україні. Сумарний борг перед податковою — 122,5 млрд грн. 55% всього боргу завинили 145 компаній, а 26% всього боргу — десять найбільших боржників.

Номер 1 — Укрнафта, борг якої наближається до 16 млрд грн. Основна причина — рента за видобуток газу. Борг почав утворюватися в 2014 році, коли Верховна Рада підвищила рентні ставки на видобуток газу і нафти вдвічі. Керівництво Укрнафти не погоджувалося і припинило платити ренту.

Читайте також: Власників авто середнього класу змусять платити податок на розкіш

З істотним відривом на другому місці боржників розташувалася компанія Тріолан.Мані. Податкова наклала на компанію 3,7 млрд грн за порушення ведення касових операцій — переказувала гроші без використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО).