Деталі закону

Закон до 21 квітня 2021 року продовжує дію мораторію на стягнення зазначеного майна українців та встановлює заборону на примусове стягнення майна, якщо воно використовується як місце постійного проживання позичальника або є об'єктом незавершеного житлового будівництва.

Мораторій продовжений з огляду на ситуацію, в яку потрапили позичальники через знецінення національної валюти з 2008 року, і, як наслідок, неможливість платити кредити в іноземній валюті за поточним валютним курсом.

Читайте також: Зеленський ветував продовження мораторію на стягнення майна за валютними кредитами

Також встановлюється заборона на примусове стягнення іншого майна (майнових прав) за договорами іпотеки з осіб, які мають зобов'язання за кредитами, наданими їм в іноземній валюті, та заборона кредитним установам відступати на користь іншої особи свої права вимоги до позичальника.

Закон сприятиме захисту майнових прав громадян, з огляду на погіршення їх фінансового становища через спалах коронавирусной хвороби і впровадження в зв'язку з цим обмежувальних заходів, відзначили в ОП.

Документ надасть підтримку громадянам України, які мають невиконані зобов'язання за кредитними договорами в іноземній валюті.

Передісторія

  • 16 вересня Верховна Рада прийняла закон про мораторій на стягнення майна громадян, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті.
  • Ухвалений раніше закон пропонував продовжити мораторій на стягнення майна за валютними кредитами до 1 січня 2022 року.

  • Відповідно до закону, житло не може бути відчужене у громадянина, якщо це єдине місце проживання, якщо загальна площа житла становить не більше 140 кв.м. для квартири і 240 кв.м для будинку.

Читайте також: Зеленський: люди можуть і беруть іпотеку під 10%

  • У червні 2014 року Рада заборонила відчужувати житло у валютних позичальників.

  • У червні 2019 року в Фонді гарантування вкладів повідомили, що позичальники зможуть реструктуризувати валютні іпотечні кредити.

  • 16 липня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3640 депутата від «Слуги народу» Олександра Дубінського про продовження мораторію на стягнення банками житла, що є заставою за кредитами в іноземній валюті.

  • В середині серпня Зеленський повернув в Раду цей закон і запропонував прийняти його в новій редакції.