Що заважає ліквідації

Поки не створено новий орган (Бюро економічної безпеки, яке має перебрати на себе функції боротьби з економічною злочинністю), ДФС працюватиме, як працювала: розслідуватиме кримінальні провадження, проводитиме розшукові дії тощо. Після того, як закон про Бюро буде ухвалено, ДФС та податкова міліція ліквідуються.

У структурі ДФС залишилася лише податкова міліція та персонал, який забезпечує її діяльність: бухгалтерія, кадри та ін.

За оцінками Солодченка, ДФС повністю ліквідують приблизно за рік після прийняття закону про Бюро економічної безпеки в цілому. «У нас є чимало людей, що перебувають у відпустках по догляду за дитиною, є майно, яке треба передавати, у тому числі йдеться про окуповані території, є питання передачі озброєння, конфіскату. Усі ці моменти потребують значного часу та дотримання певних процедур», – пояснив голова ДФС.

Читайте також: У законопроєкті про Бюро економічної безпеки не врахували основну скаргу бізнесу — депутат

Предісторія

У вересні 2019 року уряд Олексія Гончарука за поданням Мінфіну тимчасово, до створення Бюро фінансових розслідуван, залишив повноваження податкової міліції в Державній фіскальній службі.

У лютому Кабмін призначив Сергія Солодченка виконуючим обов'язки голови Державної фіскальної служби замість Дениса Гутенка.

У квітні міністр фінансів Сергій Марченко пообіцяв закінчити ліквідацію ДФС і створити в Україні аналог Служби фінансових розслідувань.

Верховна Рада 3 вересня схвалила в основному законопроєкт, яким податкову міліцію буде ліквідовано, а економічними злочинами займатиметься Бюро економічної безпеки, а не СБУ.

Читайте також: За незаконне відшкодування ПДВ можна буде загриміти за грати на 12 років

Однак 28 вересня фінансовий комітет парламенту не зміг зробити Бюро економічних розслудівань єдиним органом, який розслідуватиме оборудки бізнесу.