Як експерементуватимуть

Для цього компанія вибрала блокчейн криптовалюту Tezos. Мета програми — вивчити можливість здійснення розрахунків за цифровими цінними паперами за допомогою CBDC.

Читайте також: Банк Франції тестує «цифровий євро»»

Передісторія

ЦБ Франції в липні 2020 року призначив Societe Generale в якості компанії, яка буде розробляти програми для використання національної цифрової валюти.

Банк в свою чергу запропонував співпрацю фірмі Nomadic Labs, про що вона повідомила в своєму офіційному прес-релізі. Nomadic Labs є дослідницьким центром, що входить в екосистему блокчейн-платформи Tezos.

Читайте також: Банк Литви першим в єврозоні запустить цифрову валюту

11 вересня голова ЄЦБ Крістін Лагард повідомила, що Європейський центральний банк продовжує роботу в області цифрового євро і в найближчі тижні повідомить про її результати.

Подальші дії і можливість запуску європейської криптовалюти підлягають обговоренню.

Цифрова валюта стає дедалі популярнішою

  • 54% центробанків у світі, що брали участь в опитуванні Світового банку в 2019 році, на даний час вивчають питання випуску власної цифрової валюти.
  • 32% поки не вивчали питання
  • тільки 15% після проведення досліджень ухвалили рішення не випускати CBDC.

Раніше «Мінфін» писав, що цифрову єну влітку 2020 року почав тестувати центробанк Японії.

Читайте також: Mastercard запустила платформу для тестування національних криптовалют

НБУ працює над цифровою гривнею

Як писав «Мінфін», Нацбанк України готовий випустити електронні гроші — е-гривню.

У 2018 році Нацбанк уже проводив пілотний проект і тестував використання електронних грошей серед своїх співробітників. Тестування базувалося на технології блокчейн та інфраструктурі платіжної системи «Простір».

В обіг було випущено обмежений обсяг електронної гривні – трохи більше 5000 грн. Вся емісія е-гривні увійшла в обіг готівки поза банками.