Впродовж липня та серпня НБУ зафіксував позитивний тренд зростання кредитування, повідомив Шевченко. За його словами, загалом кредитний портфель українських банків за цей період збільшився на 3%. Зокрема, зазначив голова НБУ, суттєво зросло іпотечне кредитування.

Крім цього, повідомив Шевченко, за попередніми даними скорочується портфель «поганих» кредитів. Їхня частка за липень-серпень скоротилась на 1,5%.

Ставки знижуються

За словами Шевченка, впродовж останніх 3 місяців банки значно знизили ставки за деякими категоріями кредитів. «Зокрема, ставки за кредитами для бізнесу вже нижче 10%. Для порівняння, середня ставка за такими кредитами у 1 півріччі становила 11%», — наголосив голова Нацбанку.

Читайте такожНацбанк зберіг облікову ставку на рівні 6%

За словами заступника голови НБУ Дмитра Сологуба, найнижчі відсоткові ставки зараз за короткостроковими кредитами для мультинаціональних компаній – близько 7% річних. «Якщо ж говорити про кредитні ставки для малого і середнього бізнесу і більш довгострокових кредитів, вони все ще в двозначній площині, але теж знижуються. Наприкінці минулого року вони становили близько 20% річних, а зараз 14-15%» — розповів Сологуб.

Також суттєво знизились відсотки за іпотечними кредитами. «На початку року середні іпотечні ставки були на рівні 20% річних, а в липні вони становили близько 13%. Ми очікуємо, що в серпні вони будуть ще нижчі», — повідомив Шевченко. Водночас, голова НБУ визнав, що загалом за кредитами для населення банки суттєво не знижують ставки.

Читайте також: Чому іпотека під 10% не вирішить житлових проблем українців

Вплив карантину

Як раніше повідомляв Нацбанк, у першому півріччі цього року кредитний портфель банків зменшився через пандемію covid-19 та карантинні заходи. Зокрема, портфель чистих кредитів бізнесу скоротився за 2 квартал 2020 р на 6,3% у гривні та на 3,6% у іноземній валюті.

Портфель чистих кредитів населенню зменшився на 5% за квартал. Скорочення цього показника відбулось вперше з 2017 року.

Читайте також: Які банки виявилися найстійкішими під час карантину

Ключовим чинником скорочення стало формування банками резервів та зниження попиту на кредити через погіршення споживчих настроїв.