Де найбільший обсяг непрацюючих кредитів

В галузевому розрізі найбільший обсяг непрацюючих кредитів банків державного сектору традиційно сконцентровано у оптовій та роздрібній торгівлі, виробництві хімічних речовин і хімічної продукції, виробництві харчових продуктів, металургійному виробництві.

Реструктуризація NPL

У першому півріччі 2020 року банками державного сектору було проведено реструктуризацій NPL на суму 14 млрд грн, скорочено обсяг простроченої заборгованості на 2,6 млрд грн, списано 26 млрд грн непрацюючих кредитів за рахунок резервів.

Читайте також: Ощадбанк готується до продажу NPL на аукціонах

Для зниження частки проблемних кредитів банки державного сектору також вели активну претензійно-позовну роботу щодо стягнення заборгованості.

Позови банків

Станом на 1 липня 2020 в судах знаходилися понад 57 тисяч позовів банків на сукупну суму 38 млрд грн. В першому півріччі було подано 29 тисяч нових позовів до суду на суму близько 10 мільярдів гривень.

Читайте також: Укрексімбанк потребує докапіталізації на $ 1 мільярд через великий портфель NPL — Мецгер

По 54 тисячах справ було винесено рішення про стягнення на користь державних банків 8 мільярдів гривень. Було відкрито 164 тисячі виконавчих проваджень на загальну суму 72 млрд грн.

Раніше повідомлялося

Нацбанк встановив для банків вимоги щодо організації процесу управління проблемними активами, висока частка яких визначена одним із системних ризиків для фінстабільності України.

Затвердження планів означає виконання одного із структурних маяків програми співпраці України з МВФ.

Читайте також: Кабмін надав держбанкам рекомендації щодо управління проблемними активами

Що таке NPL

NPL (non performing loans - прострочені кредити) - обсяг кредитів в кредитному портфелі банку, за якими не виконуються умови кредитного договору. Як правило кредити потрапляють в NPL після того, як прострочення платежів по ним перевищує певний термін, зазвичай 90 днів.

Держбанки скоротили портфель непрацюючих кредитів на 6,1 мільярда