В НБУ кажуть,  не варто нехтувати своїми зобов’язаннями за кредитом, якщо його укладено в онлайн-форматі.

Колектори не сплять

В разі виникнення прострочення по кредиту, укладеним онлайн, інформація потрапляє до колекторів.

«Так відбувається через те, що під час укладення договору на веб-сайті ви поставили „галочку“ навпроти рядка»підтверджую згоду на обробку своїх персональних даних, в тому числі їх передачі в бюро кредитних історій", — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Нацбанк візьметься за колекторів. Законопроєкт вже готують

Така згода є підставою для фінансової установи передавати інформацію про клієнта в колекторську компанію, якщо він не виконує свої зобов'язання. В результаті колектор може дзвонити за вказаними в анкеті номерами телефону і відправляти листи клієнту. До того ж інформація буде доступна бюро кредитних історій. В майбутньому це ускладнить отримання нового кредиту.

Порада НБУ

В НБУ радять тим, хто планує брати кредит, уважно читати умови договору, особливо, якщо він підписується онлайн.

Читайте також:Ольга Лобайчук: НБУ планує оновити вимоги до банківських договорів

«Адже підписуючи договір, у тому числі за допомогою одноразового пароля, ви берете на себе зобов’язання виконувати його умови. Тому уважно прочитайте документи, роздрукуйте та збережіть примірник договору.

У документі повинні бути прописані всі умови кредиту – відсоткова ставка, можливі комісії та додаткові платежі, штрафні санкції в разі прострочення виплат. Не варто нехтувати інформацією про обробку персональних даних.

Також зверніть увагу, якщо ви берете кредит, більший за мінімальну зарплату (зараз 4 723. грн), строком більше ніж на один місяць, то фінкомпанія повинна надати вам не тільки договір, але й паспорт споживчого кредиту. У такому паспорті зазначається реальна річна процентна ставка та додаткові комісії», — йдеться у роз'ясненні.

Якщо ж фінансова компанія не виконує умови договору — варто звертатись зі скаргою на ім'я керівництва небанківської фінансової установи. Якщо відповіді немає — тоді звертатись до Національного банку.

Нагадаємо

Національний банк України з 1 липня 2020 року став регулятором небанківських фінансових установ.