Чим аргументують

«Коли ви думаєте про знецінення валют, питання полягає в тому, по відношенню до чого буде слабшати долар. А якщо подивитися на глобальну картину, складно випробувати наснагу щодо альтернативних валют», — сказав співдиректор з інвестицій та старший портфельний менеджер компанії Трой Гаєскі, перерахувавши євро, юань і валюти країн, що розвиваються.

«Тому золото, очевидно, є природною альтернативною валютою», — сказав він.

Читайте також: Як інвестувати в срібло: 4 доступних способи

Котирування дорогоцінних металів зростали до рекордного рівня — відчутно вище $2 тис. за унцію — раніше цього місяця на тлі масштабних заходів, прийнятих центробанками, зокрема ФРС, для підтримки економіки в пандемію.

Стимули сприяли зростанню ставок на те, що паперові валюти будуть втрачати свою цінність на тлі швидкого збільшення грошової маси.

Дивіться відео: Інвестиції 2020: як заробити на акціях світових компаній

Goldman Sachs про золото

Goldman Sachs Group Inc. називає золото валютою останньої інстанції і прогнозує подальше зростання.

Золото виглядає «досить дорого щодо нафти або інших реальних сировинних товарів, але його подорожчання і близько не було таким, як зростання грошової маси відтоді як у вересні 2011 року був відзначений попередній пік», — сказав Гаєскі.

Читайте також: Єна, франк або долар. У Morgan Stanley розповіли, в якій валюті краще зберігати гроші в 2020

«Ми б не здивувалися, якби до кінця наступного року воно торгувалося на рівні $ 2,1-2,2 тис.», — додав він.

Кому цікаве золото в Україні

Для більшості українців інвестиції в золото поки залишаються мало виправданими. Негативну роль тут відіграють низька ліквідність ринку, значна різниця між ціною покупки і продажу банками і відсутність гарантій на депозити в золоті з боку Фонду гарантування вкладів.

У цих умовах найбільшу вигоду від часткової диверсифікації в золото можуть отримати лише власники великих інвестпортфелів вартістю від декількох мільйонів.