Та аби заробити на золоті, не обов’язково скуповувати сам метал. «Мінфін» розглянув альтернативні варіанти – інвестиції в акції золотодобувних компаній і «золотих» ETF.

Чому дорожчає золото

Наразі інтерес до захисних активів (до яких належить і золото) підігрівають американські новини. Долар продовжує слабшати. Проти «зеленого» зараз грає неспроможність Конгресу дійти згоди щодо останнього пакету заходів із антикризової підтримки економіки.

Чутки про те, що тупикова ситуація з податково-бюджетною політикою у Вашингтоні може змусити Федеральну резервну систему ще активніше заливати економіку грошима, прискорили зниження прибутковості в США.

Аналітики глобального інвестбанку RBC Capital Markets відзначають, що в умовах ультранизьких ставок прибутковості по американських облігаціях і великою кількістю грошей у фінансовій системі зусиллями ФРС, золото продовжує залучати все більші грошові потоки.

Припливу коштів у золото сприяє і посилення геополітичної напруженості в світі. У RBCCM відзначають, що продовження активного фіскального стимулювання збільшує боргове навантаження у всіх країнах. Натомість перспективи відновлення економіки залишаються неоднозначними.

А це штовхатиме ціни на золото вгору і надалі. У банку оцінюють ймовірність їх ралі до $3000 за унцію в 40%.

Подібні прогнози стимулюють не тільки вкладення у фізичні злитки, а й золоті ETF. Приміром, вкладення в американські «золоті» ETF за останні місяці різко виросли і станом на 3 серпня виявилися більшими, ніж обсяг золота в резервах Німеччини.

«Золоті» фонди

ETF (Exchange Traded Fund) — інвестиційний фонд, акції якого торгуються на біржі. Його котирування повторюють динаміку портфеля, в який можуть входити акції, ф'ючерси на сировину, валюта, облігації та інші активи. ETF навіть може копіювати структуру провідних біржових індексів, наприклад американського S&P 500.

Відповідно, «золоті» фонди ETF дозволяють фактично вкластися в золото без необхідності купувати його фізично. Акції такого фонду будуть повністю повторювати рухи ринкової ціни на золото.

Втім, «золоті» фонди можуть вкладатися не тільки безпосередньо в жовтий метал.

Зазвичай вони діляться на дві категорії:

Перші орієнтовані на інвестиції в фізичні золоті злитки. Наприклад, SPDR Gold Trust (GLD) є найбільшим з цих ETF. Кожна його акція становить приблизно одну десяту унції золота. Також варто звернути увагу на інший фонд — SPDR Gold MiniShares. З початку року ці фонди зросли на близько 32,7%. Однак у першого ETF одна акція коштує наразі більше $189, а у другого майже 10 разів дешевше, що знижує поріг входу.

Другі складаються з акцій золотодобувних компаній та інших суміжних компаній. Наприклад, ETF VanEck Vectors Gold Miners (GDX) складається з акцій найбільших видобувних компаній в світі. Інші ETF складаються з акцій більш дрібних компаній, які перебувають на ранніх стадіях свого розвитку. GDX з початку року зріс на 31,1%. Ще один цікавий для вкладень фонд цього типу — ETF VanEck Vectors Junior Gold Miners (GDXJ) показав ріст у 25,5%.

Може здатися нелогічним купувати ETF золотодобувних компаній для захисту від падіння фондового ринку. Надто, якщо є ETF безпосередньо на золоті злитки. Проте, є серйозний аргумент на користь золотодобувних фондів: основні фінансові показники видобувних компаній більше залежать від ціни золота, ніж від фондовій кон'юнктури. Отже, прибутковість таких акцій не завжди сильно корелюється. А в деяких випадках ціни на акції ростуть, коли інша частина ринку падає.

Зорієнтуватися у виборі фонду можна частково, вивчивши інформацію про нього. Наприклад, важливим показником буде вартість чистих активів у розрахунку на одну акцію. Ці розрахунки робить сам фонд і їх можна знайти в опису фонду. Якщо ринкова ціна сильно перевищує цей показник, то краще утриматися від покупки і почекати, аби не купувати на цінових максимумах.

Читайте також: Ціна золота різко зросла. Що далі

Які переваги вкладень у «золоті» ETF, у порівнянні з інвестиціями безпосередньо в метал? Утримання фізичного активу пов'язане з витратами на зберігання. Крім того, слід враховувати спред, тобто різницю між ціною придбання і продажу. Наприклад, в Приватбанку злиток в 1 грам золота можна купити за 2008 грн. А ось продати його банку назад – лише за 1583 грн. Тобто різниця становить майже 27%. Детальніше про особливості придбання фізичного золота та його розміщенні на депозиті можна почитати в цій статті.

Натомість золоті ETF є високоліквідними, і їх відносно легше купувати і продавати.

Але інвестиції у «золоті» ETF мають і свої недоліки:

  • золоті біржові фонди — це «паперове золото». Наприклад, в GLD обмін акцій на злитки можливий. Але ця опція передбачена тільки для великих гравців з обсягом позиції понад $ 16 млн;
  • золоті ETF обкладаються комісією за управління коштами та іншими витратами.

Акції золотодобувних компаній

Інвестування безпосередньо в видобувні компанії — ще один спосіб залишатися на крок попереду. Цей крок дозволить заробити на поєднанні двох сприятливих драйверів: подорожчання золота і зростанні обсягів видобутку.

В першу чергу, варто шукати компанії з надійними активами, досвідченими командами керівників і сильними фінансовими балансами.

Розглянемо, як змінювалась ціна акцій ключових золотодобувних компаній цього року. Так, вартість Barrick Gold зросла, порівняно з початком року, на 55%. Newmont Goldcorp подорожчала на 56%. Ще більше набрала в ціні AngloGold Ashanti – майже 63%.

Таким чином, ключові золотодобувні компанії цього року росли навіть швидше за сам метал.

Читайте також: Коли настане час купувати акції Tesla

Недоліки вкладень в акції золотодобувних компаній:

  • Не фізичне золото;
  • на вартість акцій впливає багато чинників, в т.ч. неефективне управління компанією;
  • якщо підприємство видобуває не тільки золото, інвестор також побічно залучений в інші метали.

Як купити

Купувати акції та ETF на іноземних фондових ринках можна, заключивши договір з брокером. Він виступатиме як посередник угоди, зберігатиме на рахунку цінні папери, але за свою роботу братиме комісію.

Серед українських компаній такі брокерські послуги надають Фрідом Фінанс Україна та ІГ Універ (працює як субброкер). Також в Україні популярні міжнародні компанії Exante та Interactive Brokers.

Придбання «металевих» активів за своєю структурою нічим не відрізняться від інвестицій в будь-які інші акції чи ETF. Такі ж будуть і комісії. Зокрема, у Interactive Brokers плата становить 0,5 центи за придбання чи продаж кожної акції (але не менше $1 за операцію), ETF можна купувати взагалі без комісії. Водночас, треба пам’ятати, що місячне обслуговування рахунку у Interactive Brokers коштує $10.

У Exante вартість операції становить 2 центи, щомісячної плати немає.

Проте рахунок буде відкритий лише, якщо на нього покласти не менше 10 тис. євро. В Interactive Brokers таких обмежень немає.

Купівля та продаж акцій відбуваються дистанційно через інтернет-сайт чи в мобільному додатку брокера.

Золоте правило

Незважаючи на ралі золота, експерти не радять розглядати метали, як спосіб заробітку. Це радше інструмент збереження і захисту інвестицій. Як правило, вони зростають в ціні, коли на фінансових ринках неспокійно. Натомість, як тільки справи в економіці налагодяться, долар укріплюватиметься і більше ніхто не чекатиме катастрофічного обвалу фондового ринку, з великою ймовірністю метали почнуть дешевшати.

Яскравий приклад –фінансова криза 2008 року. На її фоні золото почало дорожчати і у 2011 р. перетнуло планку у $1900. Однак незабаром жовтий метал почав дешевшати і кілька років ціна за унцію перебувала в межах $1200-1300, інколи опускаючись і нижче.

Читайте також: Українці скуповують золото. Скільки дадуть заробити наші банки

Тому експерти радять вкласти в метал (незалежно від того в якій формі: злитків чи ETF) не більше 5-10% свого інвестиційного портфелю. Також не варто спішити його продавати, незалежно від ситуації на ринку. Золото – це, в першу чергу, страховка для інших інвестицій.