Аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal визначив 5 найрозповсюдженіших шахрайських схем, з якими доводиться мати справу українцям, що намагаються знайти роботу в Польщі.

Топ-5 шахрайських схем

  1. Шахраї представляються посередниками польських фірм. Не надаючи документів і не укладаючи офіційних договорів, вони збирають гроші за перетин кордону й ще на території України просто зникають.

  2. Українців вивозять до Польщі начебто на роботу. Але одразу там кидають напризволяще, не забезпечуючи належних умов для проходження 14-денного обов'язкового карантину. Відразу з'являються «добрі» посередники, які готові працевлаштувати, але за низьку оплату або у вкрай важких умовах.

  3. Водії мікроавтобусів видають себе за посередників і обіцяють за кілька сотень злотих перевезти через кордон до Польщі. Але здебільшого людей кидають ще перед митницею. 

  4. Фіктивні агентства активно рекламують свої послуги з працевлаштування в інтернеті. Зокрема, вони обіцяють сприяти в отриманні Oświadczenie (дозволу українським громадянам працювати в Польщі пів року). Але після отримання грошей «фірма» або одразу зникає, або видає документи, з якими Прикордонна служба не пропускає українців на територію Польщі.

  5. Компанія з працевлаштування хоч і офіційна, але для проходження 14-денного карантину розміщує людей в антисанітарних умовах, без забезпечення їх їжею і засобами гігієни. В результаті у людей вихід або порушити карантин і бути депортованими, або залишитися без продуктів харчування і голодувати.

Читайте також: Заробітчанам шукатимуть роботу за кордоном безкоштовно

Власник компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal Євген Кириченко до основних ознак шахраїв на ринку праці Польщі також відносить обіцянки повністю «безкоштовного» житла або проживання в карантинному центрі. За його словами, таких пропозицій не існує і в кінцевому результаті з працівника знімають гроші.

«Також аферисти часто обіцяють ввезти в Польщу українських громадян обманними транзитними шляхами через інші країни ЄС, щоб уже в Польщі вони нібито не проходили карантин. У результаті або людей не довозять і кидають де-небудь на вокзалах в інших країнах, або ігнорують карантин, через що українців можуть не тільки оштрафувати, але й депортувати», – попереджає Євген Кириченко.

Читайте також: Завдяки українським заробітчанам ВВП Польщі щорічно зростає на + 0,5%

Як не потрапити на гачок

Щоб не стати жертвою шахрайських схем, Аналітичний центр компанії Gremi Personal рекомендує звертатися до великих фірм, які прозоро ведуть свої справи і мають досвід роботи. Слід уважно перевіряти інформацію й особливу увагу звертати на такі критерії:

  • як довго компанія працює на ринку (бажано, щоб термін складав не менше 5 років),

  • наскільки розгалужена мережа філіалів,

  • наскільки компанія публічно представлена в польських і українських ЗМІ,

  • як легко можна отримати інформацію про власників компанії і її структуру,

  • чи є всі необхідні ліцензії у компанії на території Польщі,

  • як ця компанія представлена в соцмережах і в інтернеті і які про неї відгуки.

Читайте також: Куди подінуться наші заробітчани після карантину