Агентство відзначає, що більшість країн Карибського басейну давно мають програми, в рамках яких заможні іноземці можуть отримати громадянство в обмін на інвестиції.

Однак роль цієї статті доходів значно зросла після того, як пандемія коронавіруса вдарила по туризму.

Читайте також:Україна опустилася в рейтингу паспортів світу. Чий паспорт самий «вільний»

Однією з перших ціни на «золоті паспорта» знизила країна Сент-Кітс і Невіс. До кінця 2020 року вона пропонує придбати громадянство для родини з чотирьох осіб в обмін на внесок в розмірі $150 тис, перерахований у місцевий «Фонд сталого розвитку». Раніше участь у цій програмі обійшлося б іноземцям в $195 000, вказує Bloomberg.

Сент-Люсія, яка пропонує громадянство в обмін на купівлю п'ятирічних безпроцентних облігацій, знизила суму необхідних інвестицій вдвічі — до $250 тис з однієї людини, і до $300 тис для сім'ї з чотирьох чоловік.

У багатьох інших країнах регіону, включаючи Гренаду і Домінікану паспорти стали коштувати ще дешевше — близько $100 тис.
«Під час пандемії, коли відсутній туризм, ми повинні знайти спосіб отримання доходу для підтримки нашої економіки», — зазначив глава підрозділу з питань надання громадянства через інвестиції Сент-Кітс і Невіс Ліс Хан.

Читайте також:Європейські компанії вже втратили більше $100 мільярдів через пандемію і карантину

За його словами, особливий інтерес до «золотих паспортів» в період пандемії проявили жителі Китаю і країн Близького Сходу.

Програми карибського громадянства користуються досить високою популярністю серед підприємців зі всього світу. Приміром, паспорт Сент-Кітса і Невіс дає можливість безвізового в'їзду до 156 держав світу. Серед переваг також — відсутність податків на світовий дохід, дивіденди, багатство і спадщину.