Кадрові перестановки

10 липня відбулося засідання Ради Національного банку (далі – Рада).

Під час засідання було розглянуто, зокрема, питання Аудиторського комітету Ради.

Ухвалили рішення призначити на посаду голови Аудиторського комітету Ради Щербакову Олену Анатоліївну. Раніше цю посаду займала Ричаківська Віра Іванівна.

Раніше повідомлялося, що Щербакова — у числі найімовірныших претендентів на посаду голови Нацбанку. За чутками, її кандидатуру підтримує і навіть лобіює Міжнародний валютний фонд.

Читайте також: Депутати хочуть змінити голову НБУ: хто прийде після Смолія

Щербакова більшу частину кар'єри (більше 20 років) працювала в українському центробанку. Прийшла туди одразу після інституту, і лише ненадовго йшла в комерційний сектор (на 2 роки в банк «Фінанси та кредит» на посаду заступника голови).

Щербакова була директором генерального департаменту грошово-кредитної політики Нацбанку. Пішла з Нацбанку у 2014 році.

Які ще питання розглянули

Під час засідання також розглянули питання оцінки надійності та результативності системи внутрішнього контролю в Національному банку України (далі – СВК).

Рада визнала систему внутрішнього контролю НБУ такою, що не повною мірою відповідає критеріям щодо надійності та результативності СВК, визначеним Положенням про здійснення нагляду за системою внутрішнього контролю.

Читайте також: Рада НБУ відмовилася призначати Чурія заступником голови Нацбанку

Рекомендації правлінню НБУ

Щоб підвищити надійність та результативності СВК Рада рекомендувала Правлінню НБУ:

  • покращити підготовку Звіту, зокрема в частині розкриття інформації, що підтверджує ефективність та результативність виконання функцій;
  • уживати ефективних заходів впливу згідно з чинним законодавством до посадових осіб, які не забезпечують дієву СВК;
  • зосередити зусилля на посиленні «першої лінії захисту» як основи забезпечення ефективної СВК;
  • проаналізувати наявність концентрації (суміщення) функцій та повноважень на рівні окремих структурних підрозділів НБУ та усунути їх.

Читайте також: Рада НБУ оцінила діяльність регулятора й надала рекомендації

Нагадаємо

  • Під час засідання 10 липня правління НБУ презентувало Раді пропозиції до матеріалів Основних засад грошово-кредитної політики на 2021 рік і середньострокову перспективу.
  • Рада взяла до відома ці пропозиції і підготує остаточний проєкт, затвердить його і подасть до Верховної Ради України. Відповідний документ Рада НБУ планує затвердити у вересні 2020 року.