Що відомо про покупку

Міжнародні інвестори з 2015 по 2019 рік витратили приблизно €1 млрд на придбання таких облігацій. Частина з цих паперів була пов'язана зі злочинною організацією Ндрангета, одним з найбільш впливових мафіозних угруповань в Італії, пише FT.

Серед покупців бондів виявився Banca Generali, один з найбільших приватних банків Європи. Консалтингові послуги в цій угоді надавала компанія EY, що входить до «великої четвірки» аудиторських компаній.

Облігації купували також пенсійні фонди, хедж-фонди та сімейні офіси, які шукали способи отримати високу прибутковість.

Читайте також: Хто і навіщо купує 100-річні облігації

FT зазначає, що Ндрангета менш відома за межами Італії, ніж сицилійська мафія, але за останні два десятиліття організація стала одним з найбагатших і небезпечних злочинних угруповань на Заході.

Ндрангета займається незаконним обігом кокаїну, відмиванням грошей, здирництвом та контрабандою зброї. За оцінкою Європолу, річний обіг Мафії, яка складається з сотень автономних кланів, становить 44 млрд євро.

Облігації були випущені на основі неоплачених рахунків, виставлених італійським органам охорони здоров'я різними компаніями.

Читайте також: Закон про деривативи. 8 нових способів вкласти гроші і заробити на ЦП

Згідно із законодавством ЄС, за простроченими рахунками держструктур встановлюється гарантована штрафна процентна ставка. Такі рахунки можуть бути поміщені в пул активів, на основі яких випускаються боргові папери, забезпечені очікуваним грошовим потоком від виплат боржника за рахунками. Більша частина активів в основі бондів були легальними, але деякі з них пов'язані з компаніями під контролем певних кланів Мафії.

Майже всі угоди були приватними. Кредитні рейтингові агентства не оцінювали ці бонди. Механізм продажу цих облігацій інвесторам розробив інвестиційний банк CFE, який знаходиться в Женеві.

Читайте також: Долар або ієна: в якій валюті перечекати кризу

В Banca Generali і CFE заявили, що не знали про кримінальне походження активів.

Оформити заявку на купівлю ОВДП від ICU: 11% річних + 0,2% бонус від «Мінфіну»