Чого чекати від курсу біткоїна та інших криптовалют майбутнього року, розповів РБК. «Мінфін» публікує скорочений варіант публікації.

4 причини зростання

Криза 2020 р., викликана пандемією коронавірусу, стала потрясінням для фінансових ринків. Ціна на нафту опустилася до від'ємних значень, акції великих компаній втратили більше половини вартості.

Схожу динаміку показали і криптовалюти. У березні на тлі обвалу на фондовому ринку курс біткоїна знижувався до $3800, більш ніж на 50% за 2 дні.

Проте вже через півтора місяця ціна монети відновилася, а в травні наблизилася до річного максимуму. Ймовірно, це могло стати однією з причин, чому в світі ставлення людей до цифрових активів почало змінюватися.

Наприклад, мільярдер і засновник хедж-фонду Tudor Investment Пол Тюдор Джонс повідомив, що інвестував 1% своїх активів, тобто близько $50 млн, у першу криптовалюту.

Інша причина — політика держав з порятунку економіки. Уряд США випускає валюту для боротьби з економічними наслідками пандемії, що веде до знецінення долара. Економіст і автор бестселера «Багатий тато, бідний тато» Роберт Кійосакі вважає, що це причина, з якої люди повинні купувати біткоїн. Емісія обмежена, що робить його захищеним від інфляції.

Однак під питанням залишається те, як криза, халвінг та інші фактори вплинуть на ціну BTC.

Читайте також: Біткоїн vs криза: чи стане крипта порятунком від фінансових потрясінь

Віктор Першиков, провідний аналітик 8848 Invest, впевнений, що перспективи BTC наступного року будуть залежати від того, скільки буде коштувати монета наприкінці цього. Якщо її курс до грудня підвищиться до $14 000, наступною метою стане позначка у $20 000.

Він назвав декілька причин зростання ціни активу у середньостроковій перспективі. До них відносяться:

  • халвінг, який знизив щоденну емісію монети з 1800 до 900 BTC;
  • геополітична напруженість;
  • ризики другої хвилі заражень COVID-19;
  • зростання попиту на цифрові активи з боку інституціональних інвесторів.

Співзасновник EXANTE Анатолій Князєв також чекає збільшення ціни біткоїна, в довгостроковій перспективі це «неминуче». Новий обвал курсу малоймовірний. При значенні у $6000 і нижче майнери будуть масово відмовлятись від продажу, це призведе до зниження пропозиції BTC на ринку.

10-кратне зростання є малоймовірним

Багаторазове подорожчання ціни біткоїна передбачали багато представників криптоіндустрії. Одні прогнози вже не збулися, інші ще актуальні. Наприклад, у квітні співзасновник інвестиційної компанії Morgan Creek Digital Ентоні Помпліано заявив, що курс монети підвищиться до $100 000 до кінця 2021 року.

Причин для такого зростання декілька. В першу чергу, це халвінг, що відбувся у травні, впевнений Помпліано. У другу — поточна криза і заходи держав, спрямовані на боротьбу з нею. Випуск додаткової емісії грошей центральними банками різних країн змусить інвесторів переводити капітал у активи, захищені від інфляції. До них належать золото, нерухомість і біткоїн.

Першиков засумнівався в тому, що BTC може подорожчати до $100 000. Навіть якщо криптовалюта одержить визнання в суспільстві і схвалення з боку держав, цього навряд чи буде достатньо для такого зростання вартості.

У подорожчання головного цифрового активу більш ніж у 10 разів не вірить і Князєв. Він допустив, що такий стрибок ціни міг би статися при повторі ралі 2013 і 2017 років. Але зараз на ринку криптовалют нічого подібного не спостерігається.

Яка «крипта» краще

Після березневого обвалу ціна біткоїна зросла на 140%. Однак деякі альткоїни продемонстрували кращу динаміку. Наприклад, токен біржі Binance BNB тоді дешевшав до $6,4, а зараз коштує дорожче $17. Зростання вартості за цей період — 170%.

Читайте також: Дохідність 149-214%: п'ять найприбутковіших криптовалют 2020 року

Ще більший результат показав токен ChainLink (Link). У березні його курс падав до $1,4. До поточного моменту монета подорожчала до $6,1 і встановила новий історичний максимум. Зростання за чотири місяці — 330%

Першиков вважає, що альткоїни з ТОП-20 за капіталізацією в довгостроковій перспективі виглядають краще, ніж біткоїн. На відміну від нього, вони формують продукт, екосистему та інфраструктуру і, меншою мірою, — прагнуть стати платіжним засобом.

«На мій погляд, майбутнє за цифровими активами блокчейн-компаній і цифрових рішень, таких як фінансові сервіси, токени бірж і децентралізовані додатки (DeFi). У цій сутичці BTC, з точки зору дохідності, може програти альткоїнам, так як фінансова модель компаній, що пропонують свої Utility tokens, привабливіша для довгострокового інвестування. BTC хоч і залишається бенчмарком ринку, але відстає в плані технологічного розвитку як блокчейн-проект від багатьох альтернативних токенів», — розповів Першиков.

Читайте також: Кріптовалюти дешевшають після арешту китайського біткоїн-інвестора

Князєв не вважає за потрібне відмовлятися від біткоїна на користь альткоїнів. Незважаючи на те, що головний цифровий актив з початку року подорожчав не так сильно, як монета Ethereum, він, як і раніше, залишається найбільш визнаною криптовалютою. Капіталізація BTC становить дві третини крипторинку, також до нього прив'язані легальні розрахункові та поставні опціони і ф'ючерси. Інакше кажучи, біткоїн ближче за всіх підійшов до легального ухвалення владою.