«За» відповідне рішення проголосували 286 депутатів.

Під час свого виступу Смолій нагадав, що прийняв таке рішення через систематичний політичний тиск, який здійснювався на НБУ протягом тривалого часу.

Читайте також: Відставка голови НБУ. Хто замінить Смолія і що буде з економікою

Як Нацбанк бачить подальшу роботу

Рожкова зазначила, що правління НБУ прагне до відкритого та ефективного діалогу з урядом, оскільки тільки у співпраці НБУ бачить можливість забезпечити подальший розвиток країни.

Читайте також: Мітинги, долар по 30 та друкарський верстат. Смолій назвав причину свого звільнення

«Правління залишається на своїх посадах на термін каденції, і я не думаю, що тут one-man show, рішення приймаються колегіально. Тому (...) зміна політики або зміна курсу при цій команді будуть неможливими», – заявив Яків Смолій.

Кому не подобався голова НБУ

Як писав «Мінфін», в кінці червня Комітет Верховної Ради з питань фінансової, податкової та митної політики ухвалив постанову, в якій міститься цілий перелік претензій до НБУ. Депутати також викликали голову Якова Смолія з доповіддю. Звіт повинен відбутися на четвертій сесії ВР, тобто восени.

Також профільний комітет вирішив створити Тимчасову слідчу комісію (ТСК) парламенту, яка повинна оцінити дії керівництва Нацбанку і Фонду гарантування вкладів у 2014-2019 рр. В цей час керувала Нацбанком Валерія Гонтарєва, а потім — і нинішній керівник Яків Смолій.

Передісторія

  • 1 липня 2020 року Смолій написав і подав президенту заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням через «систематичний політичний тиск».

  • 2 липня президент прийняв відставку. Підтримав відставку і профільний комітет Ради. 

  • Пізніше, президент Володимир Зеленський провів консультації з керівництвом Національного банку та учасниками ринку щодо кандидатури нового голови НБУ. Зеленський ще раз зазначив, що необхідно зберегти незалежність центрального банку.

  • Крім того, на зустрічі обговорили можливі кандидатури нового голови НБУ.