За даними дослідження Фонду гарантування вкладів, станом на початок 2020 року інтернет-банкінгом в Україні користувалось майже 44% громадян. Тривалий карантин лише прискорив процес переходу в онлайн.

Зараз практично всі українськи банки пропонують низку електронних послуг. Проте більшість їх клієнтів достеменно не знає, які особливості мають банківські онлайн-послуги. Наприклад, майже 17,5% опитаних хибно вважає, що вклади, відкриті через інтернет-банкінг чи мобільний додаток, не гарантуються державою, а 52,5% сказали, що не знають відповіді на це запитання.

Що варто знати кожному клієнту банку

Ви можете бути абсолютно впевнені, що електронні послуги банку так само прозорі і безпечні, як і традиційні. Фонд гарантування вкладів постійно здійснює моніторинг банківських послуг, в тому числі електронних. І найсвіжіші моніторинги показують, що зараз усі діючі банки в Україні надають якісні послуги і відповідають чинному законодавству.

Водночас кожен клієнту банку має дотримуватись дуже простих, але важливих правил при укладанні банківських договорів.

Відповідно до Інструкції про порядок здійснення ФГВФО захисту прав вкладників, банки мають надавати на вимогу вкладника під час укладення договору строкового вкладу прогнозований розрахунок його доходів та витрат, пов’язаних з розміщенням вкладу, в тому числі: суму процентів, що будуть нараховані за весь строк розміщення вкладу, суму податків, які будуть утримані, та інших витрат.

А віднедавна також діє Положення про інформаційне забезпечення банками клієнтів щодо банківських та інших фінансових послуг, яке, зокрема, зобов’язує банки оприлюднювати всі ці дані на своїх вебсайтах . Крім того, банки зобов’язані розміщувати на своєму сайті калькулятор для розрахунку доходу від депозиту.

Читайте також: Які банки були найстійкіші в розпал карантину і кому криза не страшна

На що звертати увагу, підписуючи договір з банком

Варто уважно читати договір незалежно від того, чи ви укладаєте його у відділенні фінустанови чи віддалено через інтернет.

Кілька ключових аспектів для вкладника:

  1. Насамперед, при укладанні договору потенційному вкладнику варто впевнитись, що обраний ним депозит гарантується Фондом гарантування вкладів. За ст. 26 Закону «Про систему гарантування вкладів…», є виключний перелік вкладів, які не відшкодовуються у разі банкрутства банку. Це, зокрема, вклади у банківських металах, вклади з видачею ощадних сертифікатів на пред’явника.
  2. Криптовалюти, а також «гроші» в електронному гаманці не є грошима. Вони не розміщуються на банківському рахунку та не можуть гарантуватися державою.
  3. До підписання угоди ознайомтесь з умовами депозиту на вебсайті банку. Користуйтесь калькуляторами й іншими інструментами, що дозволяють побачити реальний дохід від конкретного депозиту.
  4. При підписанні договору у відділенні задавайте запитання співробітникам банку про все, що є незрозумілим або викликало сумніви.
  5. Уважно читайте депозитний договір щодо умов дострокового розірвання угоди.
  6. Якщо депозит відкривається онлайн, без підписання паперового договору, уточнюйте всі деталі телефоном або завдяки чату. Водночас ніколи не повідомляйте нікому пін-код та CVV-код уже наявних у вас карткових рахунків.

Відкривай депозит і отримуй бонус від «Мінфіну» до 1% річних

І головне: переконайтеся, що на ваш вид вкладу поширюються гарантії Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Дотримання цих простих правил зробить онлайн-банкінг простішим і безпечнішим.