«Члени правління Національного банку України поважають рішення голови Національного банку щодо відставки та розділяють його перестороги щодо систематичного політичного тиску», — заявили в НБУ.

Читайте також: Критикуючи НБУ, парламент виносить собі вирок

Правління вважає своїм обов’язком наразі продовжувати роботу для збереження макрофінансової стабільності та інституційної спроможності Національного банку.

«Правління закликає президента, уряд та політиків ефективно взаємодіяти з центральним банком та дати Національному банку змогу виконувати функції, покладені на центральний банк Конституцією України та законом України «Про Національний банк України», — йдеться у колективній заяві правління.

Передісторія

1 липня голова Національного банку України Яків Смолій написав та подав Президенту України заяву про звільнення у зв’язку з відставкою за власним бажанням.

Читайте також: Як курсова і монетарна політика НБУ вплинули на економіку

Що далі

Найбільш ймовірними кандидатами на місце Смолія називають екс-голову Райффайзен Банку Аваль Володимира Лавренчука, нинішнього голову Укргазбанку Кирила Шевченка, і голову Ради НБУ Богдана Данилишина.

Раніше «Мінфін» докладно писав про рейтинг кандидатів на посаду голови НБУ в статті Депутати хочуть змінити голову НБУ: хто прийде після Смолія.

Кому не подобається голова НБУ

Як писав «Мінфін», в кінці червня Комітет Верховної Ради з питань фінансової, податкової та митної політики ухвалив постанову, в якій міститься цілий перелік претензій до НБУ. Депутати також викликали голову Якова Смолія з доповіддю. Звіт повинен відбутися на четвертій сесії ВР, тобто восени.

Також профільний комітет вирішив створити Тимчасову слідчу комісію (ТСК) парламенту, яка повинна оцінити дії керівництва Нацбанку і Фонду гарантування вкладів у 2014-2019 рр. В цей час керувала Нацбанком Валерія Гонтарєва, а потім — і нинішній керівник Яків Смолій.