Нове законодавство Нацбанк готує у зв’язку з набуттям чинності законом про спліт. Відповідно до нього НБУ регулюватиме діяльність не лише банків, а й страхових, лізингових компаній, кредитних спілок, ломбардів та інших фінустанов.

Як повідомила Ольга Гурбич, законопроект про фінансові послуги вже передано до Верховної Ради і він проходить обговорення в робочій групі парламенту.

Крім цього, за її словами, найближчим часом будуть представлені проекти законів про страхування і про кредитні спілки. «Закон про страхування передбачатиме імплементацію євродирективи Solvency II», — зазначила голова департаменту.

Крім цього, повідомила вона, НБУ планує підготувати зміни до закону про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Також буде підготовлено закон про страхову дистрибуцію, який регулюватиме діяльність страхових посередників та працівників страхових компаній, які продають страхові продукти.

Ще одна із запланованих змін – підготовка закону про фінансові компанії, який регулюватиме діяльність копаній з факторингу, лізингу, ломбардів та фінустанов, які надають кредити за рахунок власних коштів.

Читайте також: Що буде з ринком МФО після закону про «спліт»

«Головний принцип регулювання цих сфер діяльності — ризикоорієнований підхід. Залежно від того, які ризики створюють фінансові установи для своїх клієнтів, здійснюватиметься регулювання їхньої діяльності», — наголосила Ольга Гурбич.

Почався перехідний період

Як повідомляв «Мінфін», 30 червня НБУ ухвалив правила для небанківських установ на перехідний період.

Відповідно до них:

  • закріплено подання звітності учасниками ринку до Національного банку;
  • встановлено, що до моменту визначення Національним банком тарифів на надання ліцензій, вони видаватимуться безкоштовно;
  • визначено, що інспекційні перевірки розпочнуться лише після ухвалення НБУ спеціальних нормативно-правових актів із питань проведення перевірок.

Читайте також: Рейтинг найвигідніших кредитів МФО під 0%

За винятком цих уточнень, обов’язки учасників ринків небанківських фінансових послуг, зокрема з подання інформації до регулятора та отримання його погоджень, лишаються незмінними.