Як підкреслила Катерина Рожкова, Фонд гарантування вкладів — дуже важливий елемент інфраструктури фінансового сектору. Такі інституції існують в усіх країнах. Їх завдання — захист найбільш вразливих верств населення в разі настання кризових явищ, в разі банкрутств. Якщо прибрати цю установу взагалі, це суттєво похитне довіру вкладників до фінансового сектору.

Чому Фонд гарантування опинився в небезпеці

Як писав «Мінфін»,  Конституційний суд поновив розгляд справи про відповідність Конституції закону «Про систему гарантування вкладів фізосіб». 

Якщо КСУ задовольнить конституційне подання в повному обсязі, інститут системи гарантування вкладів опиниться поза правовим полем. 

«Якщо це рішення буде мати ретроспективну дію і буде росповсюджено на весь період з моменту виникнення Фонду гарантування, діяльність ФГВФО за всі роки буде визнано незаконною», — пояснює Катерина Рожкова.

За її словами, це буде мати декілька наслідків:

  • всі внески, які сплачували комерційні банки протягом існування Фонду, треба буде їм повернути; 
  • всі рішення щодо ліквідації банків, створення перехідних банків, продажу активів і пасивів з балансів неплатоспроможних банків треба буде визнати незаконними; 
  • 2 мільйони вкладників неплатоспроможних банків, які отримали близько 100 млрд грн компенсацій, повинні будуть повернути ці кошти в Фонд.     

Тому таке рішення може мати руйнівні наслідки  для фінансової системи. Крім того, це будуть дуже великі збитки для бюджету. 

«Якщо ж рішення не буде розповсюджуватися на минулі періоди, а буде стосуватися лише майбутнього, тоді зниження ставок за депозитами не відбудеться.  Тому що переважна більшість вкладів в банківській системі сьогодні — це вклади громадян до 200 тисяч гривень», — підкреслила Рожкова. 

З відміною закону, ризик для вкладників підвищиться, а їх ціна не буде знижуватися. В цьому разі не варто розраховувати і на зниження вартості кредитів, включаючи іпотеку. 

Як писав «Мінфін», НБУ до кінця року очікує найнижчі в історії України процентні ставки за кредитами. Це можливо, якщо в країні збережеться макроекономічна стабільність, а також будуть забезпечені права кредиторів.